S04E18 - The Prestidigitation Approximation [TITULKY]
+20
hojava
Luciste
lemming
LittleThomas
tx
baal666
roneth
KilianD
bakeLit
NoMouse
Ďasík
minnie
yossarian
Kolikokoli
reverend
R&omize
RustyRock
Wordfish
MartyCZ
Admin
24 posters
Strana 4 z 6
Strana 4 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: S04E18 - The Prestidigitation Approximation [TITULKY]
minnie napsal:no, ono mi i tady zní přirozeněji "nůžkama".. ale nechci tvrdit že je to správně, upřímně, nemám tucha
Správně je pochopitelně "s nůžkami", koncovka -ama se pro sedmý pád až na několik výjimek (pozůstatky duálu) ve spisovné češtině nepoužívá:Ďasík napsal:Jo, u těch nůžek si s tím i na konci taky nejsem jistý, rozhodně ale není "s nůžky".
edit: thx to R&omize za VÝJIMKA
3 Pozůstatky dvojného čísla v češtině (oběma rukama)
Hovoříme-li o kategorii čísla, je třeba se alespoň stručně zmínit o tom, že v jistém období svého vývoje měla čeština i tzv. číslo dvojné neboli duál. Vedle jedné soustavy tvarů pro číslo jednotné a druhé pro číslo množné pro ohebná slova existoval ještě třetí soubor tvarů, který byl užíván v případě, byly-li osoby, věci atp. právě dvě.
Tato tvaroslovná kategorie již v češtině dávno zanikla (nyní ji najdeme jen v několika málo slovanských jazycích, např. ve slovinštině), přesto však po sobě zanechala několik stop, které jsou patrné i v současné češtině. Na tyto stopy narazíme při skloňování několika podstatných jmen označujících párové části těla – ruce, nohy, oči, uši – a dvou číslovek – dva a oba.
Zdroj: Internetová jazyková příručka (http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=obema&Hledej=Hledej#nadpis2_
Naposledy upravil tx dne Thu 17 Mar 2011, 23:21, celkově upraveno 4 krát
tx- Počet příspěvků : 316
Bodů : 338
Reputace : 0
Datum registrace : 23. 10. 10
NoMouse: Spodky prostě stejně jako slipy a trenýrky. Taky není žádný slip a trenýrek. Obyčejná pomnožnost, nic víc...
R&omize: Já jsem sice na ČSFD registrovaný, ale ten systém (ohodnoť 200 filmů/seriálů hvězdičkama a k tomu ještě udělej test filmových znalostí, abys vůbec mohl něco pořádného dělat) mi hrozně vadí, takže zatím jsem ohodnotil kulatých 40 filmů a seriálů. Navíc mi přijde, že se tam shromažďují největší kritici z ČR a SR. Obecně u mě platí, že si musím přidat 20% k hodnocení filmu na ČSFD, abych se vůbec přiblížil k tomu, jak na mě asi ten film zapůsobí...
R&omize: Já jsem sice na ČSFD registrovaný, ale ten systém (ohodnoť 200 filmů/seriálů hvězdičkama a k tomu ještě udělej test filmových znalostí, abys vůbec mohl něco pořádného dělat) mi hrozně vadí, takže zatím jsem ohodnotil kulatých 40 filmů a seriálů. Navíc mi přijde, že se tam shromažďují největší kritici z ČR a SR. Obecně u mě platí, že si musím přidat 20% k hodnocení filmu na ČSFD, abych se vůbec přiblížil k tomu, jak na mě asi ten film zapůsobí...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Ďasík: Slipy jsou taky mužského rodu.
A sice je to pomnožné, ale přece jenom je tam očividná podobnost, čí spíš odvozenost, od slova "spodek", které se v množném čísle skloňuje stejně jako pomnožné "spodky" (a jak zjišťuju, existuje i slovo "slip" ).
A sice je to pomnožné, ale přece jenom je tam očividná podobnost, čí spíš odvozenost, od slova "spodek", které se v množném čísle skloňuje stejně jako pomnožné "spodky" (a jak zjišťuju, existuje i slovo "slip" ).
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Díky... :)
Thx to tx, zase jsem o něco chytřejší...
OT: Ďasíku, no mně trvalo ohodnotit 200 filmů přes pět let, takže na tom budeme asi podobně... Hlavní je, že víš, jak to tam chodí, a když si najdeš systém, způsob a lidi, u kterých víš, jakým způsobem hodnotí, a dáš si je do oblíbené dvacítky, tak si zdejší pobyt můžeš celkem zpříjemnit, o což přesně mi teď jde... Zbývá poslední otázka, proč mi v Pokecu odpověděl jen jediný člověk na PM? To krom pár lidí, o kterých už vím, na ČSFD nikdo nejste?
Edit: tx, máš to furt blbě, píše se výjimka...
OT: Ďasíku, no mně trvalo ohodnotit 200 filmů přes pět let, takže na tom budeme asi podobně... Hlavní je, že víš, jak to tam chodí, a když si najdeš systém, způsob a lidi, u kterých víš, jakým způsobem hodnotí, a dáš si je do oblíbené dvacítky, tak si zdejší pobyt můžeš celkem zpříjemnit, o což přesně mi teď jde... Zbývá poslední otázka, proč mi v Pokecu odpověděl jen jediný člověk na PM? To krom pár lidí, o kterých už vím, na ČSFD nikdo nejste?
Edit: tx, máš to furt blbě, píše se výjimka...
Máš pravdu tak napůl, spodky jsou opravdu stejně jako slipy (mužský neživotný a v sedmém pádě tedy "se slipy/ se spodky"), oproti tomu trenýrky jsou ženského rodu, a tedy v sedmém pádě "s trenýrkami".Ďasík napsal:NoMouse: Spodky prostě stejně jako slipy a trenýrky. Taky není žádný slip a trenýrek. Obyčejná pomnožnost, nic víc...
NoMouse: Jo, u slipů to byl krok vedle... Ale trenýrky jsou dobře. A spodky jsem vždycky prostě bral jako "ženy"... Takže "se spodky" mi fakt přijde ujeté.
R&omize: No, myslím, že moc "čsfďáků" tu nenajdeš, právě kvůli tomu, co jsem psal. I proto si myslím, že to tam vypadá, jak to vypadá - jen skutečný fanatik, co chce kritizovat, se hecne a ten zdlouhavý proces dokončí (nic ve zlém ).
R&omize: No, myslím, že moc "čsfďáků" tu nenajdeš, právě kvůli tomu, co jsem psal. I proto si myslím, že to tam vypadá, jak to vypadá - jen skutečný fanatik, co chce kritizovat, se hecne a ten zdlouhavý proces dokončí (nic ve zlém ).
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
OT
Nechci kritizovat, chci chválit... Kritizuje každý, umět pochválit se moc nenosí, a proto to chci dělat...
Ďasík: ale spodky jsou mužské spodní prádlo, tak to musí být logicky muži (resp. hrady)
Mimochodem, jak jste tu řešili ty boxerky/trenýrky a že je to jedno, tak podle wiki není, trenýrky mají volné a boxerky přiléhavé nohavičky.
R&omize: Navíc, kritizovat ještě neznamená něco hanět. Kritika může být pozitivní a negativní.
Mimochodem, jak jste tu řešili ty boxerky/trenýrky a že je to jedno, tak podle wiki není, trenýrky mají volné a boxerky přiléhavé nohavičky.
R&omize: Navíc, kritizovat ještě neznamená něco hanět. Kritika může být pozitivní a negativní.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
OT CSDF.CZ
já mám čsfd ráda, tamní názory beru jako dobrý maják, člověk si vytipuje uživatele, s kterýma se shodne.. proces registrace mě taky točí, ale vydržím to.. já jsem holt takový rejpal
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Já jsem těch 200 filmů měla na ČSFD docela brzo, ale test jsem neudělala, protože to byly samé otázky na asijské režiséry atd. a v těch se moc nevyznám. Ale nějak mi to nevadí. Co můžu dělat navíc, když projdu testem?
No, od jisté doby jsem alergický na slovo "odpad". A dokonce jsem tak i poznal na jednom fóru jednu čsfďačku.
NoMouse: ad trenýrky/boxerky - Jsem si vědom rozdílu, ale moc jsem to neřešil, byl tu návrh na změnu, tak jsem si řekl, že někomu udělám radost... Takže můžete opět hlasovat, když tak nechám boxerky.
Kolikokoli: Když projdeš testem, můžeš konečně začít psát komentáře, což je hlavní důvod, proč jsem se tam vůbec původně registroval...
NoMouse: ad trenýrky/boxerky - Jsem si vědom rozdílu, ale moc jsem to neřešil, byl tu návrh na změnu, tak jsem si řekl, že někomu udělám radost... Takže můžete opět hlasovat, když tak nechám boxerky.
Kolikokoli: Když projdeš testem, můžeš konečně začít psát komentáře, což je hlavní důvod, proč jsem se tam vůbec původně registroval...
Naposledy upravil Ďasík dne Sun 13 Mar 2011, 23:17, celkově upraveno 1 krát
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Ďasík: mně osobně je to úplně fuk, bůhví jak to rozlišují Američani, jenom jsem chtěl poukázat na to, že to není úplně to stejné...
Vidím, že Ďasík bude muset založit topic ČSFD a pak to tam zase pracně přesouvat...
Vidím, že Ďasík bude muset založit topic ČSFD a pak to tam zase pracně přesouvat...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
No, tak ale já můžu přidávat komentáře a test jsem neudělala (měla jsem dobře jen asi tři otázky). Není to taky od jistého počtu hodnocení?
Jinak odpad jsem dala jen párkrát. Jinak dávám většinou vyšší hodnocení, než je průměr.
Jinak odpad jsem dala jen párkrát. Jinak dávám většinou vyšší hodnocení, než je průměr.
Ďasík napsal:
No ze situace (přehřátá varlata) by se tam spíš hodily trenýrky, které jsou vzdušnější, a tedy se v nich varlata tolik nezahřívají.
Komentáře...
Jak to tak vidím, tak Ďasíkovi, Kolikokoli a minnie výměnou za jméno nicku na ČSFD napíšu alternativní možnost, jak na současném účtu psát komentáře (minnie už ví, napsal jsem jí to na PM a Kolikokoli, aby věděla, jak na to, kdyby jí to zase stejným omylem vypli... )
Edit: Jinak jsem pro trenýrky...
Edit: Jinak jsem pro trenýrky...
Naposledy upravil R&omize dne Sun 13 Mar 2011, 23:30, celkově upraveno 1 krát
Jo, s těma trenýrkama souhlas. To by nedávalo moc smysl, aby Sheldon doporučoval Leonardovi přechod ze slipů na boxerky. To by ten problém s přehříváním varlat moc nevyřešilo.
TristanTzara- Počet příspěvků : 8
Bodů : 8
Datum registrace : 11. 03. 11
edit: Jo, tak už vím - neprošla jsem testem a tak jsem jim poslala těch několik komentářů, jako příklad, aby věděli, že nebudu komentovat nesmysly a oni mi poté povolili komentování
NoMouse napsal:Tady jsem jednoznačně pro první variantu, protože tam jde o ten pojem reverzní inženýrství, který je tam použit i v originále.Ďasík napsal:- Aplikuji zpětné inženýrství na Wolowitzův kouzelnický trik/Zkouším rekonstruovat Wolowitzův kouzelnický trik ... vyberu jedno z tohohle, ale nevím co, hlasujte
Proto jsem navrhoval třetí variantu, "Zkouším rekonstruovat Wolowitzův kouzelnický trik pomocí zpětného inženýrství", ale tu Ďasík neuvedl - asi se mu zdála moc dlouhá.
V tomhle případě je mi to jedno, ve druhé variantě není zpětné inženýrství, první je zas taková kostrbatá (i na Sheldona).
lemming- Počet příspěvků : 89
Bodů : 90
Datum registrace : 01. 10. 10
Kdy bude finální verze?
Sakra, to musíš psát takhle veřejně? Ono ale nejsi sama, kdo tam má stejný nebo podobný nick, takže kašlu na vaše dovolení, mrknu se tam na vás všechny, ať už se vám to líbí nebo ne... (U minnie si nejsem jistý, jestli jsem našel tu správnou.)
Edit: Náhodou ta verze, pro kterou všichni hlasujeme, zní moc pěkně a je tam to reverzní inženýrství, v čemž je ten vtip...
Edit: Náhodou ta verze, pro kterou všichni hlasujeme, zní moc pěkně a je tam to reverzní inženýrství, v čemž je ten vtip...
Já jsem na ČSFD Dasik. Ale moc tam nechodím.
A ještě k těm slipům/trenýrkám - stejně je to chyba, Leonard nosí trenýrky, aspoň co si vybavuju z prvního dílu, kdy přišli o kalhoty... A když Leonard zdrhá z bytu, protože je Sheldon nemocný, tak myslím taky.
A to s tím inženýrstvím je fakt hrozně dlouhé, ale uvidím, když se to vleze, tak to tam dám...
A ještě k těm slipům/trenýrkám - stejně je to chyba, Leonard nosí trenýrky, aspoň co si vybavuju z prvního dílu, kdy přišli o kalhoty... A když Leonard zdrhá z bytu, protože je Sheldon nemocný, tak myslím taky.
A to s tím inženýrstvím je fakt hrozně dlouhé, ale uvidím, když se to vleze, tak to tam dám...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
ehm... spam spam spam
nerada to ruším, ale v sekci titulky je právě 2000 příspěvků
teda s tím mým 2001.. ale i tak je to na oslavu, ne?
teda s tím mým 2001.. ale i tak je to na oslavu, ne?
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Jojo, hlavně lidmi, kteří umí česky líp než RustyRockRustyRock napsal:... každý si rád počká na titulky vytvořené lidmy kteří dělali i přechozí !!
pka- Počet příspěvků : 82
Bodů : 88
Datum registrace : 08. 10. 09
Tak, tak...
Přesně tak, ne všichni jsou proti češtině "imunní", některým hrubky z textu vyvstávají jak Russellu Croweovi v Čisté duši...
Hlavně tady zase hledejte chyby v jednom pitomým narychlo psaným příspěvku na fóru.
Strana 4 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» S04E18 - The Prestidigitation Approximation [EPIZODA]
» S04E10 - The Alien Parasite Hypothesis [TITULKY]
» S03E03 - The Gothowitz Deviation [TITULKY]
» S03E09 - The Vengeance Formulation [TITULKY]
» S06E08- The 43 Peculiarity [TITULKY]
» S04E10 - The Alien Parasite Hypothesis [TITULKY]
» S03E03 - The Gothowitz Deviation [TITULKY]
» S03E09 - The Vengeance Formulation [TITULKY]
» S06E08- The 43 Peculiarity [TITULKY]
Strana 4 z 6