Šaliny a vše okolo nich
+6
Dejv92
minnie
R&omize
Kolikokoli
NoMouse
Irwain Nornossa
10 posters
Strana 14 z 15
Strana 14 z 15 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15
Re: Šaliny a vše okolo nich
Tak jasně, že musíš. Aby byla stejná vzdálenost mezi kolama. Když si všimneš, tak třeba u nerekonstruovaných KT8 (tam to jde vidět nejlíp) to je tak, že je předek, pak 1. podvozek, pak část, co se opakuje v ve všech článcích, co je mezi podvozkama a pak konec.NoMouse napsal:To moc nechápu, když prodloužím prostřední článek, musím zvětšit krajní? A ne, tím si nepomůžeš ke zvládání oblouků. Čím budou články delší, tím větší bude muset být úhel ohybu v kloubu, u prostředních článků ti prostředek poleze čím dál víc mimo profil, u krajních ti bude předek a zadek čím dál víc vybočovat. U šalin s pevnými podvozky ti s prodlužováním článků zase polezou čím dál víc do boku klouby. Už normální KT8 děsně vybočují, svého času dokonce jezdily s cedulemi "<- VYBOČUJE ->" za předními okny, protože když se s autem postavíš vedle toho a ona se rozjede do oblouku, tak tě pak zadkem hezky smete. (To už se mockrát stalo. A těžko se pak hledá viník, řidič auta tvrdí, že nemohl tušit, že šalina tolik vybočí, řidič šaliny to auto zase neměl šanci vidět.) Další problém je samozřejmě samotné míjení dvou šalin v obloucích, KT8 se nesmí s ostatními míjet na spoustě míst. Můžeš jen zvětšit osovou vzdálenost kolejí - pokud máš místo.
Jakékoliv další prodloužení by proto zvlášť u KT8 bylo imho neúnosné, snad kromě těch vlakotramvajových tratí.
(edit: a to nemluvím o věcech jako je zatížení rámu, čím delší je ta část ve vzduchu, tím se ti víc bude prohýbat, znásobeno ještě tím, že se tam vejde víc lidí, pak se to musí vyztužit, šalina je těžší, tím že má dlouhé články má míň podvozků, takže větší zatížení na nápravu a větší ničení kolejí atd. atd.... jen chci naznačit, že vše souvisí se vším )
Nepomůžeš si tím, to ne, jen jde o to, aby mezi kolama byla stejná vzdálenost.
Jasně, vím, neboj se, úhly budou větší. Kloub jde ale přizpůsobit, ne? To, že to půjde mimo profil taky vím, to limituje délku.
U KT8 to je především začátek a konec, co vybočuje, ne?
Dát koleje víc od sebe, to by se mělo udělat na spoustě míst, to rozhodně. Jenže je blbý, že není kam.
Jj, všechno to, o čem tam píšeš vím, neboj. Zamýšlel jsem se nad tím, když jsem to dělal. Ale ono to přece není tak, že tyhle šaliny tu budou jezdit, ne?
Btw, u Z-tkové řady je to vyřešeno daleko kvalitnějšími materiály. Navíc se to kolejí ani nedotýká, takže jedině to vybočování…
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
Já vím že jezdit nebudou. Ale stejně mi to nedá. Prostě i když je to sci-fi, tak si nevymyslím mašinku od černokněžníka Zababy, která mi vykolejí v první mírné zatáčce, protože má strašně moc metrů, ale jaksi se nemůže ohýbat.Irwain Nornossa napsal:Ale ono to přece není tak, že tyhle šaliny tu budou jezdit, ne?
Kolikokoli: To je nápad. Gumová šalina.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Tak já to mám podobně. Já bych si zase přál, aby jezdily. Tak jsem ztvárnil představu. O tom to všechno vlastně je.NoMouse napsal:Já vím že jezdit nebudou. Ale stejně mi to nedá. Prostě i když je to sci-fi, tak si nevymyslím mašinku od černokněžníka Zababy, která mi vykolejí v první mírné zatáčce, protože má strašně moc metrů, ale jaksi se nemůže ohýbat.Irwain Nornossa napsal:Ale ono to přece není tak, že tyhle šaliny tu budou jezdit, ne?
Kolikokoli: To je nápad. Gumová šalina.
Pohlaví :
Jo na tohle jsem ještě zapomněl
Proč má být mezi podvozky stejná vzdálenost? Je možné, že kvůli něčemu ano, ale nemůžu přijít na nic, čemu by to vadilo. A taková K3R-N stejnou vzdálenost určitě nemá, ani u té KT8 to nebude přesně, co to tak podle obrázků měřím... Edit: tak podle výkresu to má KT8 opravdu stejně, K3R-N je ale mezi 2. a 3. podvozkem o metr delší než mezi 1. a 2. / 3. a 4.Irwain Nornossa napsal:Tak jasně, že musíš. Aby byla stejná vzdálenost mezi kolama. Když si všimneš, tak třeba u nerekonstruovaných KT8 (tam to jde vidět nejlíp) to je tak, že je předek, pak 1. podvozek, pak část, co se opakuje v ve všech článcích, co je mezi podvozkama a pak konec.
Nepomůžeš si tím, to ne, jen jde o to, aby mezi kolama byla stejná vzdálenost.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Já Ti ani nevím, ale tuším, že to bude s tím zatáčením spojené. Prostě délky článků, úhly, klouby, všechno nějak dohromady nejspíš bude chtít aspoň přibližně stejné vzdálenosti podvozků.
K3 to nemá, vím, ten střední článek je trochu delší. To je ale jedině dobře. Protože u K2 jsou podvozky strašlivě blízko sebe. Zkrátit to o 2 metry, tak prostřední můžou vyhodit, krajní dát trochu blíž k sobě a mít kloubovou šalinu, která má nesené články uprostřed. A že tahle konstrukce funguje, dokazují Combina.
U KT8 ten rozdíl nebude tak výrazný jako u K3.
Btw, KT znamená kloubová tramvaj. :-D Po letech jsem na to přišel a měl jsem z toho obrovskou radost.
K3 to nemá, vím, ten střední článek je trochu delší. To je ale jedině dobře. Protože u K2 jsou podvozky strašlivě blízko sebe. Zkrátit to o 2 metry, tak prostřední můžou vyhodit, krajní dát trochu blíž k sobě a mít kloubovou šalinu, která má nesené články uprostřed. A že tahle konstrukce funguje, dokazují Combina.
U KT8 ten rozdíl nebude tak výrazný jako u K3.
Btw, KT znamená kloubová tramvaj. :-D Po letech jsem na to přišel a měl jsem z toho obrovskou radost.
Pohlaví :
Nevím, jak říkám, je to možné, ale opravdu jsem nevymyslel, kvůli čemu by to mělo být stejné...Irwain Nornossa napsal:Já Ti ani nevím, ale tuším, že to bude s tím zatáčením spojené. Prostě délky článků, úhly, klouby, všechno nějak dohromady nejspíš bude chtít aspoň přibližně stejné vzdálenosti podvozků.
Irwain Nornossa napsal:Btw, KT znamená kloubová tramvaj. :-D Po letech jsem na to přišel a měl jsem z toho obrovskou radost.
K tomu doporučuji tento článek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Typová_označení_tramvají_Tatra, ale předpokládám, žes ho viděl, protože ty KTčka značíš "správně".
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Chtělo by to nějaký program, kde by šlo si postavit tu šalinu a nějak simulovat její chování. Ale asi by to bylo na dlouho.NoMouse napsal:Nevím, jak říkám, je to možné, ale opravdu jsem nevymyslel, kvůli čemu by to mělo být stejné...
Tak já jsem je značil podle takového intuitivního přístupu. Tzn. KT jsem tam nechal, to další číslo bylo odvozeno od počtu podvozků (vlastně počet kol na straně), D jsem tam nechával, pokud šlo o stejně dlouhé články, jinak tam bylo N+, což znamenalo „nové plus“, odkaz na to, že konstrukce je nová a delší. A číslo za D bylo jen podle toho, jak moc nízkopodlažní jsem to udělal. 6 byla nízkopodlažní víc, 5 míň. Tu stránku jsem neviděl, ale kouknu se, jak to dělali oni.NoMouse napsal:K tomu doporučuji tento článek: http://cs.wikipedia.org/wiki/Typová_označení_tramvají_Tatra, ale předpokládám, žes ho viděl, protože ty KTčka značíš „správně“.
Pohlaví :
Jo, tak význam toho prvního čísla jsi odhadl správně, je to počet náprav, ty ostatní už, pravda, ne...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Tak mně bylo jasný, že to bude znamenat asi něco jinýho, ale původním typováním jsem se nemohl ani nechtěl řídit.
Jen mě zajímá jedna věc. Prý měla vznikat nějaká KT10. Nevím, jestli to je něco, jako jsem udělal já, tzn. 4 článková KT8, ale někde na netu jsem našel malou zmínku o tom, že měl být nějaký prototyp, nebo návrh, nebo tak něco. Nic jsem ale nenašel ať jsem hledal jakkoliv…
Jen mě zajímá jedna věc. Prý měla vznikat nějaká KT10. Nevím, jestli to je něco, jako jsem udělal já, tzn. 4 článková KT8, ale někde na netu jsem našel malou zmínku o tom, že měl být nějaký prototyp, nebo návrh, nebo tak něco. Nic jsem ale nenašel ať jsem hledal jakkoliv…
Pohlaví :
Haha, dneska jsem konečně poprvé v životě viděla trojče (na jedničce), dokonce jsem se svezla s kámoškou .
A ve kterém voze?
Z jiného soudku: Zachraňme rozjezdy
Město plánuje od příštího roku extra zpoplatnit noční rozjezdy mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní a to i pro držitele šalinkaret - ovšem jen těch zlevněných. Že prý jde o nadstandardní službu. Zajímavé je, že se s tím přišlo pár dní po volbách, a celé je to jednostranně namířeno proti studentům (a důchodcům). Pokud by chtěl někdo argumentovat tím, že když studenti mohou "chlastat", tak si můžou i připlatit rozjezd, copak běžní pracující občané také nejezdí za zábavou? Copak neexistují studenti, kteří právě v nočních hodinách pracují, protože přes den studují? A co je špatného na tom, jít si na konci týdne popovídat s kamarády do hospody nad pár pivy (ne se ožrat do němoty), že pak nemáme právo jezdit v noci jako ostatní za běžnou cenu? A nebudou ti, co se ožrat potřebují naopak chlastat o to dél a o to větší dělat bordel, aby se vraceli až nezpoplatněným rozjezdem ve 4 ráno?
Z jiného soudku: Zachraňme rozjezdy
Město plánuje od příštího roku extra zpoplatnit noční rozjezdy mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní a to i pro držitele šalinkaret - ovšem jen těch zlevněných. Že prý jde o nadstandardní službu. Zajímavé je, že se s tím přišlo pár dní po volbách, a celé je to jednostranně namířeno proti studentům (a důchodcům). Pokud by chtěl někdo argumentovat tím, že když studenti mohou "chlastat", tak si můžou i připlatit rozjezd, copak běžní pracující občané také nejezdí za zábavou? Copak neexistují studenti, kteří právě v nočních hodinách pracují, protože přes den studují? A co je špatného na tom, jít si na konci týdne popovídat s kamarády do hospody nad pár pivy (ne se ožrat do němoty), že pak nemáme právo jezdit v noci jako ostatní za běžnou cenu? A nebudou ti, co se ožrat potřebují naopak chlastat o to dél a o to větší dělat bordel, aby se vraceli až nezpoplatněným rozjezdem ve 4 ráno?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
To zpoplatnění rozjezdů ani nezmiňuj, dost jsem se narozčilovala dopoledne .
Jela jsem v posledním . Bylo to někdy kolem čtvrté hodiny.
Jela jsem v posledním . Bylo to někdy kolem čtvrté hodiny.
lepší než platit za taxika, ne? já bych noční spoje zpoplatnila pro všechny.. opravdu JE to nadstandartní služba..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Takže lidi co mají noční směny si mají připlácet za dopravu, protože nemají co pracovat v noci. Oukej.
A ten taxík potom vyjde ve čtyřech lidech možná nastejno.
Případně by nějakého ožralého mohlo napadnout jet vlastním autem, že...
Edit: Proč jsem od začátku věděl, že to bude právě minnie, kdo bude v opozici?
A ten taxík potom vyjde ve čtyřech lidech možná nastejno.
Případně by nějakého ožralého mohlo napadnout jet vlastním autem, že...
Edit: Proč jsem od začátku věděl, že to bude právě minnie, kdo bude v opozici?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Nejde o zpoplatnění, jde o to, že si někteří (studenti, důchodci, ti co nemají nezlevněnou šalinkartu) budou muset kupovat "doplatek" k normální jízdence. O to jde...
normálně noční směna ve fabrice je od deseti do šesti, to znamená úplně mimo tenhle interval..
když si vypůjčím jeden populární výrok, v tuhle hodinu můžou z/do práce jezdit jen kurvy a zloději
ne, bez legrace.. pokud jedeš do práce, tak ti nějakých těch 20-30 korun nebo kolik to může stát, zas tak neublíží.. a když jedeš z pařby, tak si prostě dáš o pivo míň.. kde je problém?
jen aby bylo vidět že jen tak neplácám - roky jsem jezdila na brigádu (o víkendech na šestou ráno ) a cesta mě vyšla přibližně na peníze, co jsem si pak vydělala za hodinu až dvě práce (podle toho jak to šlo). tak se musíš rozmyslet jestli ti to za to stojí no..
btw si fakt upřímně nedovedu moc představit kdo by v tuhle hodinu mohl jezdit z práce kromě barmanů, a ti to mají na dýškách za chvíli..
edit: koli, já jsem taky psala že jsem pro aby platili všichni.. tohle škatulkování moc nechápu.. na druhou stranu když máš zvýhodněné jízdné, tak nemůžeš čekat všechny výhody.. to je jako když máš trialovou verzi programu
když si vypůjčím jeden populární výrok, v tuhle hodinu můžou z/do práce jezdit jen kurvy a zloději
ne, bez legrace.. pokud jedeš do práce, tak ti nějakých těch 20-30 korun nebo kolik to může stát, zas tak neublíží.. a když jedeš z pařby, tak si prostě dáš o pivo míň.. kde je problém?
jen aby bylo vidět že jen tak neplácám - roky jsem jezdila na brigádu (o víkendech na šestou ráno ) a cesta mě vyšla přibližně na peníze, co jsem si pak vydělala za hodinu až dvě práce (podle toho jak to šlo). tak se musíš rozmyslet jestli ti to za to stojí no..
btw si fakt upřímně nedovedu moc představit kdo by v tuhle hodinu mohl jezdit z práce kromě barmanů, a ti to mají na dýškách za chvíli..
edit: koli, já jsem taky psala že jsem pro aby platili všichni.. tohle škatulkování moc nechápu.. na druhou stranu když máš zvýhodněné jízdné, tak nemůžeš čekat všechny výhody.. to je jako když máš trialovou verzi programu
minnie- Znamení :
Pohlaví :
minnie... ty to asi fakt nechápeš... Jízdenka v nočním rozjezdu stojí jako normálně 20 (25) kč. Jenže od nového roku budeš platit 20 (25) + 19 kč... Když budeš mít šalinkartu (nezlevněnou), tak nic dalšího neplatíš. Když budeš mít studentskou/důchodcovskou šalinkartu, tak si koupíš akorát tu jízdenku za 19 kč... A to je blbost. A opravdu to nedonutí ty lidi platit, za celé tři roky jsem v noci nepotkala revizora a tahle věc mě nedonutí kupovat si jízdenku za 40 kč, když jedu jen pět zastávek (na druhou stranu - sama se v noci po Brně taky potulovat nehodlám).
jakých 40? ty si přece koupíš jen ten doplatek za 19.. nebo měsíční za stovku, což je super pro ty co by to náhodou potřebovali častěji kvůli práci..
číst umím a myslím že to chápeme obě stejně.. a podle mě je to úplně logické.. když máš levnější šalinkartu, platíš jen doplatek.. když máš plnohodnotnou, neplatíš nic.. a já když náhodou občas do toho brna přijedu, tak těch 40 korun ráda zaplatím..
a je lepší si trochu připlatit, než si nechat ty noční spoje úplně zrušit, ne?
ono holt nic není zadarmo..
číst umím a myslím že to chápeme obě stejně.. a podle mě je to úplně logické.. když máš levnější šalinkartu, platíš jen doplatek.. když máš plnohodnotnou, neplatíš nic.. a já když náhodou občas do toho brna přijedu, tak těch 40 korun ráda zaplatím..
a je lepší si trochu připlatit, než si nechat ty noční spoje úplně zrušit, ne?
ono holt nic není zadarmo..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Jedna věc je to, jestli je to principiálně správné, druhá věc je to, že tento konkrétní návrh je úplná hovadina a účelové politické rozhodnutí, jednak ono škatulkování, jednak to zase tak moc úspor nepřinese (tisk nových jízdenek + častější kontroly revizorů, aby to mělo efekt + úbytek cestujících = aby nakonec nebyli ještě v mínusu), jednak si spousta lidí ty jízdenky bude kupovat u řidiče, protože v noci jiná možnost moc není, takže dosavadní svižné jízdy se zásadně zpomalí a nebude se stíhat a jednak je dost pravděpodobné (není to z mé hlavy), že pravým důvodem je právě to, aby cestujících v nočních rozjezdech ubylo a mohly se pak spoje pod touto záminkou omezit - na tom by se totiž ušetřilo zdaleka nejvíc - a doplatili by na to i ti pracující, kterých se to teď netýká. (Tolik k větě "lepší si trochu připlatit, než si nechat ty noční spoje úplně zrušit, ne?".) Šetřit by se dalo na tisíci jiných místech (a hlavně mimo MHD), ale ne, tady se chybějící peníze budou vytahovat od studentů a důchodců a bude se likvidovat relativně dobře a efektivně fungující systém nočních rozjezdů.
K té směně, možná že většiny nočních směn se to nedotkne, ale proč by na to měli doplácet ti, co pracují mimo tuhle standardní dobu.
Další příklad - cestující jedoucí odněkud ze/do zahraničí přijíždějící/odjíždějící autobusem/vlakem v nočních hodinách (ano, tady je pravděpodobné, že je ten příplatek nezabije, ale jde o princip).
A k oné noční zábavě, to nejsou jen hospody a kluby, to jsou i koncerty, divadla (tady se zase dají čekat i ti důchodci), v lednu, kdy by to mělo začít platit, je zase plesová sezóna...
Kolikokoli: revizoři mají v nočních rozjezdech vždycky některý den zásah ve spolupráci s městskou policií a zrovna nedávno se kontroly začaly konat častěji (možná dočasně kvůli začátku semestru). Já, který rozjezdem jezdím minimálně, už jsem je teď v říjnu jednou potkal. Počet neplatících je prý kolem 11 % (přes den 4 %), takže to není tak, že by většina jezdila načerno.
K té směně, možná že většiny nočních směn se to nedotkne, ale proč by na to měli doplácet ti, co pracují mimo tuhle standardní dobu.
Další příklad - cestující jedoucí odněkud ze/do zahraničí přijíždějící/odjíždějící autobusem/vlakem v nočních hodinách (ano, tady je pravděpodobné, že je ten příplatek nezabije, ale jde o princip).
A k oné noční zábavě, to nejsou jen hospody a kluby, to jsou i koncerty, divadla (tady se zase dají čekat i ti důchodci), v lednu, kdy by to mělo začít platit, je zase plesová sezóna...
Kolikokoli: revizoři mají v nočních rozjezdech vždycky některý den zásah ve spolupráci s městskou policií a zrovna nedávno se kontroly začaly konat častěji (možná dočasně kvůli začátku semestru). Já, který rozjezdem jezdím minimálně, už jsem je teď v říjnu jednou potkal. Počet neplatících je prý kolem 11 % (přes den 4 %), takže to není tak, že by většina jezdila načerno.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Nevím, proč si to vymyslelo jenom Brno, to je snad jediné město, co poskytuje "nadstandardní služby"? A pokud chce mhd fungovat ve studentském městě, nebo obecně tak velkém městě, tak musí mít i noční linky. To je naprosto normální. Co je na tom nadstandardního...
Proč by navíc lidi se zlevněnou předplatní měli platit také? Narozdíl od základní? Mají zlevněnou z nějakého dobrého důvodu, který se nemění tím, že odjela poslední tramvaj....
NoMouse: Jj, taky jsem to čekala, že se ozve minnie. Ale tak jasně že minnie je to jedno, když studentskou nemá a má peněz dost. Vždycky se na věci kouká jenom ze své strany...
Proč by navíc lidi se zlevněnou předplatní měli platit také? Narozdíl od základní? Mají zlevněnou z nějakého dobrého důvodu, který se nemění tím, že odjela poslední tramvaj....
NoMouse: Jj, taky jsem to čekala, že se ozve minnie. Ale tak jasně že minnie je to jedno, když studentskou nemá a má peněz dost. Vždycky se na věci kouká jenom ze své strany...
tak to mě dostalo.. naopak, mám pohled o něco širší než vy co tady brečíte vždycky jen když si někdo dovolí sáhnout na vaše výhody..bodomkes napsal:Ale tak jasně že minnie je to jedno, když studentskou nemá a má peněz dost. Vždycky se na věci kouká jenom ze své strany...
opravdu nemám nic proti studentům, důchodcům, šalinám nebo třeba růžové barvě nebo kdovízčeho mě tady chcete obvinint.. a ano, opravdu je mi upřímně úplně jedno kolik stojí šalina v brně, je mi dokonce i jedno kolik stojí v praze. je to služba která má svoji cenu a pokud se mi cena nelíbí, služeb nevyužívám. jasné a prosté. provozovatel jakékoliv služby se taky může rozhodnout komu a jaké výhody poskytne.
jo, a není to jen brno, psali v tom článku že jsou v česku města kde to normálně funguje..
a ano, zlevněnou mají z nějakého důvodu.. ale ten důvod určitě není aby se v noci dostali líp z hospody (klubu, divadla, čehokoliv)
já jsem principiálně pro extra zpoplatnění noční dopravy, protože to opravdu není standardní služba. nejsem žádný bláznivý libertarián a ani se nemodlím k neviditelné ruce trhu. myslím si, že stát, potažmo kraj nebo město, má poskytovat svým občanům služby které jsou nezbytné k normálnímu a aspoň trochu pohodlnému fungování. zcela samozřejmě do toho patří například osvětlení, úklid, udržování infrastruktury, dopravní obslužnost, ale také vzdělání či kultura. ale noční doprava? je to snad nějaké nazadatelné právo? půjde míň lidí do divadla kvůli tomu, že pak budou muset platit za tramvaj? (mimochodem, divadla končí po půlnoci?)
a opravdu mě nebaví narážky na to kolik mám nebo nemám peněz.. o tom to přece vůbec není.. fakt nemám žádné hromady peněz (i když jak to tady tak různě čtu tak spoustě z vás asi musím připadat jako richie rich ). uznávám, rozhodně si nemůžu stěžovat, ale to je teď a taky to tak nebylo vždycky.. a rozhodně to ke mně nepřilo samo ani mi to nikdo nedal.. to, co mám, si docela slušně odedřu a to, že si pak můžu dovolit se za to trochu odměnit mi přijde úplně logické
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Koli to vystihla. Promiň, Minnie, ale bohužel mají holky pravdu. Občas mi přijde, že ty víš všechno nejlíp, všechno jsi zažila atd. Viz třeba když jsi nám (sice ve vší slušnosti) kdysi napsala, že jako studenti "se pohybujeme v poměrně omezeném prostředí" a naznačila, že tím pádem nevíme o normálním životě skoro nic...
Co se týče těch rozvozů, je to úplně obyčejná služba jako ve dne. Prostě je to velké město a v něm je noční život. Proto je logické, že tam musí MHD jezdit i v noci. A pokud má někdo šalinkartu, proč by měl doplácet, když si předplatil slevu? Je to stejné jako se Skylinkem - celou dobu nabízí služby zdarma a láká na ně lidi a když se chytnou, tak si po pár letech řekne, že ty služby zpoplatní, protože stejně ti zákazníci nemají jinou možnost, než se podvolit, a zákon takové svinstvo nezakazuje, takže jsou z obliga.
Co se týče těch rozvozů, je to úplně obyčejná služba jako ve dne. Prostě je to velké město a v něm je noční život. Proto je logické, že tam musí MHD jezdit i v noci. A pokud má někdo šalinkartu, proč by měl doplácet, když si předplatil slevu? Je to stejné jako se Skylinkem - celou dobu nabízí služby zdarma a láká na ně lidi a když se chytnou, tak si po pár letech řekne, že ty služby zpoplatní, protože stejně ti zákazníci nemají jinou možnost, než se podvolit, a zákon takové svinstvo nezakazuje, takže jsou z obliga.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
no, a taky si za tím pořád ještě stojím, protože podle těch názorů tady nemám důvod na tom něco měnit..Ďasík napsal:Koli to vystihla. Promiň, Minnie, ale bohužel mají holky pravdu. Občas mi přijde, že ty víš všechno nejlíp, všechno jsi zažila atd. Viz třeba když jsi nám (sice ve vší slušnosti) kdysi napsala, že jako studenti "se pohybujeme v poměrně omezeném prostředí" a naznačila, že tím pádem nevíme o normálním životě skoro nic...
ale není to urážka, spíš mi to přijde trochu naivní, snažit si vystačit s tím svým pohledem na věc..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Ano, pouhá dvě města z dvanácti mají zvláštní tarif na noční dopravu. Jenže to tam taky funguje tak, že se nastupuje předními dveřmi a jízdenky se kupují u řidiče. Což je v Brně při těch objemech cestujících nemyslitelné.minnie napsal:jo, a není to jen brno, psali v tom článku že jsou v česku města kde to normálně funguje..
Sorry, ale v tomhle si přímo odporuješ. Jednak říkáš kultura - jak už jsem uvedl, je spousta kulturních akcí (uznávám, že divadlo nebyl šťastný příklad), které končí po půlnoci, nebo stačí i před půlnocí - to totiž člověk, co jede na druhou stranu Brna musí dojet nejdřív na nádraží a z tama jet (již placeným) půlnočním rozjezdem. Za druhé, pohodlné fungování = i noční MHD ve městě jako je Brno, tak to prostě je. Já vím, že si myslíš, že je Brno vesnice, ale prostě v tomhle je zásadní rozdíl, ve městě existuje i noční život* a není to jen póvl a tebou nenávidění/opovrženíhodní studenti (promiň, ale po několika různých debatách mám prostě tento dojem. Že tvrdíš, že proti nim nic nemáš je hezké, ale aspoň navenek to tak rozhodně nevypadá).minnie napsal:město, má poskytovat svým občanům služby které jsou nezbytné k normálnímu a aspoň trochu pohodlnému fungování. zcela samozřejmě do toho patří například osvětlení, úklid, udržování infrastruktury, dopravní obslužnost, ale také vzdělání či kultura. ale noční doprava?
*na vesnici, pravda, často taky, ale tam není potřeba v rámci vesnice někoho převážet. A víme jak to dopadá, když se koná diskotéka v jiné vesnici - opilý mladý řidič zabije sebe i své spolucestující při cestě zpátky.
Je sranda, že já bych mohl říct to stejné. Nevím na základě čeho si myslíš, že právě ty jsi nezávislý objektivní pozorovatel (takový podle Einsteina neexistuje ), ale zkrátka máš taky svůj pohled na věc, což není v zásadě nic špatného.minnie napsal:ale není to urážka, spíš mi to přijde trochu naivní, snažit si vystačit s tím svým pohledem na věc..
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Strana 14 z 15 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15
Strana 14 z 15
Povolení tohoto fóra: