Kantýna (všeobecný pokec)
+17
Mysh
Zikato
rampage
Dejv92
g.hofstadter
clif
Isabel
tx
vetka.M
minnie
Ďasík
R&omize
Irwain Nornossa
NoMouse
bodomkes
MartyCZ
Kolikokoli
21 posters
Strana 13 z 40
Strana 13 z 40 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40
Re: Kantýna (všeobecný pokec)
Jíjó mi připomnělo trochu něco jiného. Konkrétně poslední díl 3. řady TBBT. Jííí háááá! OMG!
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
jj, mně taky.Irwain Nornossa napsal:Jíjó mi připomnělo trochu něco jiného. Konkrétně poslední díl 3. řady TBBT. Jííí háááá! OMG!
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Uf, už jsem se chtěl považovat za úchyláka. To bych se zklamal. Ale když vidím, že nejsem jediný…
Pohlaví :
"jíjó" mi došlo hned, ale to "hl" jsem považoval za hektolitr... a přitom takové "pohl" mi přijde docela normální...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Už nevím, kde jsme to řešili, ale šlo o kouli, resp. dokonalou kouli. Mám…něco, zajímavého: http://www.sixtysymbols.com/videos/electron_sphere.htm
Pohlaví :
To je zajímavé... A přitom se mluvilo o tom, že ten elektron vypadá spíš jak nějaký mrak nebo co... Takže jestli to chápu, tak tam jde o to, že ten jeho náboj je dokonale kulovitý (na všechny strany působí naprosto stejně). Ale i tak je to takové nepředstavitelné - jak elektron vůbec "vypadá", když je menší než vlnová délka světla, tudíž ho "vidět" nikdy nemůžeme?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Než viditelné světlo možná, ale než gama menší není. Takže „vidět“ ho jde. Ale je fajn, že tady narážíš na ohromnou omezenost našeho vnímání. Proto třeba nevnímáme jiné dimenze. Aspoň to tak říkali. Vnímat gravitaci (což je samo o sobě dost k ničemu a hrozně nepraktický, v přírodě bychom jako druh neobstáli ani minutu), tak bychom byli schopni vnímat daleko víc dimenzí.
Jinak, docela zajímavý ještě je vlnový charakter elektronů. Na těch stránkách, odkud jsem to sem dal, je kupa podobných videí, doporučuju se na to podívat, je to vysvětlené jednoduše.
Jinak, docela zajímavý ještě je vlnový charakter elektronů. Na těch stránkách, odkud jsem to sem dal, je kupa podobných videí, doporučuju se na to podívat, je to vysvětlené jednoduše.
Pohlaví :
Čekal jsem, že na mě vytáhneš nějaké gama záření...
Jo, šlo mi spíš o to lidské vnímání, můžeme ho sice "vidět" zprostředkovaně (i když pokud vím, tak zatím umíme jenom třeba měřit jeho působení, nevím o tom, že by někdo měřil jeho tvar pomocí gama paprsků... Taky není na jednom místě, tak by to asi bylo dost obtížné. Ale dá se třeba vysledovat jeho trajektorie), ale prostě nemůžem si říct třeba jakou má barvu, takže je to pro nás dost těžko uchopitelná věc.
Jo s těma dimenzema, to jsem několikrát četl příklad s nějakou malou trubičkou, kterou vnímáme jednorozměrně (resp. se nějaké stvoření může pohybovat v ní jenom dopředu a dozadu), ale když zvětšíme rozlišovací schopnosti, tak už vidíme, že se dá oblízat dokola a že je dutá, takže rázem máme rozměry 3 a podobně by to mělo být s dalšími rozměry, které nevnímáme... No je to zvláštní a jsme omezeni nejen svým vnímáním, ale i naší myslí jako takovou. Nedokážeme si to představit. Pravda, kdybysme to vnímat mohli, tak si to asi i představit umíme.
Jo, šlo mi spíš o to lidské vnímání, můžeme ho sice "vidět" zprostředkovaně (i když pokud vím, tak zatím umíme jenom třeba měřit jeho působení, nevím o tom, že by někdo měřil jeho tvar pomocí gama paprsků... Taky není na jednom místě, tak by to asi bylo dost obtížné. Ale dá se třeba vysledovat jeho trajektorie), ale prostě nemůžem si říct třeba jakou má barvu, takže je to pro nás dost těžko uchopitelná věc.
Jo s těma dimenzema, to jsem několikrát četl příklad s nějakou malou trubičkou, kterou vnímáme jednorozměrně (resp. se nějaké stvoření může pohybovat v ní jenom dopředu a dozadu), ale když zvětšíme rozlišovací schopnosti, tak už vidíme, že se dá oblízat dokola a že je dutá, takže rázem máme rozměry 3 a podobně by to mělo být s dalšími rozměry, které nevnímáme... No je to zvláštní a jsme omezeni nejen svým vnímáním, ale i naší myslí jako takovou. Nedokážeme si to představit. Pravda, kdybysme to vnímat mohli, tak si to asi i představit umíme.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Tak jasně. Gama je nejlepší. nejkrátkovlnnější, má nejvyšší energii a nejvyšší frekvenci. Nejlepší záření, co může být. Jde se s ním strefovat do elektronů a vyhazovat je z jejich stabilních pozic.
Lidské vnímání…njn, to je ten problém. Jak to je? 380 až 700nm? Nebo 400 až 680? Asi to 2. Je to strašn maličký úsek… Kdyby to bylo aspoň od 10 nm do 1000 nm, to by bylo lepší, ale takhle? Použitelné do přírody, kde se v tomhle spektru hraje, ale jinak moc ne.
Barva elektronu, to je taky zajímavé. Asi nebude žádná, protože…je menší, než viditelné spektrum.
Jo, tohle s tou trubičkou tam v těch videích bylo taky. Zajímavá myšlenka, že ty dimenze jsou vlastně strašně malé. A dost těžko představitelné.
Lidské vnímání…njn, to je ten problém. Jak to je? 380 až 700nm? Nebo 400 až 680? Asi to 2. Je to strašn maličký úsek… Kdyby to bylo aspoň od 10 nm do 1000 nm, to by bylo lepší, ale takhle? Použitelné do přírody, kde se v tomhle spektru hraje, ale jinak moc ne.
Barva elektronu, to je taky zajímavé. Asi nebude žádná, protože…je menší, než viditelné spektrum.
Jo, tohle s tou trubičkou tam v těch videích bylo taky. Zajímavá myšlenka, že ty dimenze jsou vlastně strašně malé. A dost těžko představitelné.
Pohlaví :
No tak jasně že není žádná. To je na tom to nepředstavitelné.Irwain Nornossa napsal:Barva elektronu, to je taky zajímavé. Asi nebude žádná, protože…je menší, než viditelné spektrum.
Což mi připomíná, jak se jednou na nějaké exkurzi ptal, proč jsou obrázky z elektronového mikroskopu vždycky černobílé (umělé dobarvování nepočítám). Přesně proto, že elektron nemá barvu (a konec konců ani ten atom).
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
No, třeba hmyz právě sází na jiné než viditelné světlo - nám se sice třeba květy rostlin jeví krásně červené, ale hmyz je vidí úplně jinak (myslím, že "ultrafialově") a to tak, že kresba těch okvětních lístků doslova tvoří přistávací dráhu dovnitř květu...Irwain Nornossa napsal:Použitelné do přírody, kde se v tomhle spektru hraje, ale jinak moc ne.
A někteří dravci podle mě zase dokáží vidět infračervené světlo, takže mají víceméně termovizi.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Tak ta černobílost je tam kvůli tomu, že se měří jen intenzita dopadajícího záření, ne? Moc je bílá, málo je černá.
Taky doclea zajímavý fakt, že objekty od jisté velikosti mohou mít barvu. Třeba kulička velikosti 450 nm nikdy nebude červená. Zajímavé.
No, tak Ti se mají líp. Ale když by se všechno tohle vidění nakombinovalo do sebe, bylo by to naprosto úžasný.
Taky doclea zajímavý fakt, že objekty od jisté velikosti mohou mít barvu. Třeba kulička velikosti 450 nm nikdy nebude červená. Zajímavé.
No, tak Ti se mají líp. Ale když by se všechno tohle vidění nakombinovalo do sebe, bylo by to naprosto úžasný.
Pohlaví :
Líp. Viděl bys to všechno najednou. To je ta pointa. Vidět dokonaleji.
Pohlaví :
Jo, nad tím jsem už taky přemýšlel... Kdyby už člověk měl infravidění a ultravidění, musel by ty vize umět přepínat... Kdyby viděl všechno najednou, hrozně by ho to mátlo a bylo by to jen na škodu...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Myslím, že ne, Time... ;)
Jak najednou? Kdyby to mohl vidět Predátor najednou, tak by se neobtěžoval s přepínáním, to dá přece rozum... A on přepínal...Irwain Nornossa napsal:Líp. Viděl bys to všechno najednou. To je ta pointa. Vidět dokonaleji.
Naposledy upravil R&omize dne Sun 19 Jun 2011, 20:32, celkově upraveno 1 krát
Ale jestli bys z toho pak něco měl, kdyby se ti to všechno míchalo dohromady.
edit: really? dva mě předběhnou?
edit: really? dva mě předběhnou?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Pusť si Paparazzi od Lady Gaga, Rehradice od Redla, The Best od Tiny Turner, něco od Mozarta a Hijo de la luna od Stravaganzzi - vše najednou. Různé jazyky, styly i různá výška hlasu zpěváků/zpěvaček a různé nástroje. A teď si představ, že bys to ještě viděl! To bych tedy nechtěla "vidět vše najednou".
Edit: sakryš, kolik lidí mě předběhlo?
Edit: sakryš, kolik lidí mě předběhlo?
Naposledy upravil Kolikokoli dne Sun 19 Jun 2011, 20:35, celkově upraveno 1 krát
A ježiši…už je to tu zase. Je to záležitost mozku, zpracování obrazu. Takže zkrátka asi lepší videoprocesory.
Vás někoho mate, že vidíte spektrum několik 100 nm? Mně teda ne. A když by to bylo tak 3× víc? Když by se na to mozek samozřejmě uzpůsobil, což by se samozřejmě stalo? Ne, bylo by to stejný.
A já bych tady seděl, a zase nadával, že vidíme málo ze spektra. Tohle by taky bylo stejný.
Vás někoho mate, že vidíte spektrum několik 100 nm? Mně teda ne. A když by to bylo tak 3× víc? Když by se na to mozek samozřejmě uzpůsobil, což by se samozřejmě stalo? Ne, bylo by to stejný.
A já bych tady seděl, a zase nadával, že vidíme málo ze spektra. Tohle by taky bylo stejný.
Pohlaví :
Tak co? :)
Myslím, že budu mluvit za všechny, když napíšu, že tohle je svatá pravda... Jinak když už jsme v té kantýně... Ďasíku, kdy zhruba vyjdou finální titulky k poslednímu dílu, nechci přesný termín, jen zhruba (původně jsem se ani ptát nechtěl, ale už je to tááák dávno, že i já z toho začínám pociťovat menší deprese... ). A ještě jinak, já jsem to s tou stížností na "oficiální" titulky k českým verzím TBBT myslel vážně, ale na rozdíl od BSG na to nikdo nereagoval, chci znát váš názor, každopádně alespoň názor Ďasíka...Irwain Nornossa napsal:... A já bych tady seděl, a zase nadával, že vidíme málo ze spektra. Tohle by taky bylo stejný.
Víš, kolik by mi bylo dost? Všechno. Přesněji řečeno, nekonečno.
Pohlaví :
Irwain: Jen by mě zajímalo, jak by třeba z "tvého" pohledu vypadalo koukání skrz sklo nebo na zrcadlo?
MartyCZ- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1151
Bodů : 1211
Reputace : 21
Datum registrace : 28. 11. 10
Věk : 33
Víš, strašně rád bych Ti odpověděl, ale jelikož vidění mám stejně omezené jako ostatní, nemohu.
Pohlaví :
No mně jde o to, že v normálním spektru není zrcadlo problém, v IR má zrcadlo stejný obraz jako kus dřeva.
MartyCZ- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1151
Bodů : 1211
Reputace : 21
Datum registrace : 28. 11. 10
Věk : 33
Nestačilo... :)
Lidem, co nejsou spokojeni ani sami se sebou, by nestačil nakonec ani celý vesmír, takže v tom si buď jistý, že by ti nestačilo ani to "všechno"... Nekonečno je skutečně trefnější...Irwain Nornossa napsal:Víš, kolik by mi bylo dost? Všechno. Přesněji řečeno, nekonečno.
Strana 13 z 40 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40
Similar topics
» Kantýna (všeobecný pokec) I
» Kaley Cuoco (Penny) v Charmed
» S04E11 - The Justice League Recombination [TITULKY]
» Kaley Cuoco (Penny) v Charmed
» S04E11 - The Justice League Recombination [TITULKY]
Strana 13 z 40
Povolení tohoto fóra: