Kantýna (všeobecný pokec) I
+27
lockka
ondrej263
bodomkes
Irwain Nornossa
Dr.Snak
karlos89
terminal
Zireael
g.hofstadter
tx
KilianD
cubehash
MartyCZ
Shopingjs
R&omize
Geser
Unown
DrNicholasRush
NoMouse
yossarian
baal666
Raistlin
TedTonks
bobosus
minnie
Ďasík
Kolikokoli
31 posters
Strana 29 z 40
Strana 29 z 40 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Rýpanec... ;)
Rejpnu si. Čárka před ale se nepíše vždycky...Kolikokoli napsal:... Tím, ale neříkám, že nemám ráda angličtinu...
Re: Kantýna (všeobecný pokec) I
Čárky, to jsou mrchy . Nikdy mi moc nešly, ale snažím se. Taky za ně nekárám, protože to je chyba, která se snadněji přehlédne a nebije do očí jako "by jsme" nebo "viděl jí v hospodě".
Navíc když mluvíš, tak čárku neřekneš, na rozdíl od slov. Třeba teď tam taky obhajoval použití "díky" ve smyslu "díky kroupám se škoda vyšplhala na tolik a tolik milionů"...
Navíc když mluvíš, tak čárku neřekneš, na rozdíl od slov. Třeba teď tam taky obhajoval použití "díky" ve smyslu "díky kroupám se škoda vyšplhala na tolik a tolik milionů"...
já moc nechápu jak mluví dnešní mládež, třeba moje sestra a její kamarádi (+/- 15).. ale to jen proto, že je mi protivné, když takhle někdo mluví jen proto, aby byl in..
dál mi vadí, když třeba někdo dlouhodobě žije v praze, ale pořád mluví jako moravák jako poleno a zakládá si na tom, že mu nikdo nerozumí.. to nikdy nepochopím..
souhlasím s tím doktorem nebo co to bylo, že spisovná čeština byla umělá už v době, kdy ji pánové obrozenci tvořili.. a v dnešní době teprve.. je super, když jsou lidi otevření tomu přejímat nové slova a obohacovat ten jazyk.. i když neříkám, že je všechno správně.. každopádně mi anglicismy a jiné novotvary nevadí, to už tady určitě všichni víte
dál mi vadí, když třeba někdo dlouhodobě žije v praze, ale pořád mluví jako moravák jako poleno a zakládá si na tom, že mu nikdo nerozumí.. to nikdy nepochopím..
souhlasím s tím doktorem nebo co to bylo, že spisovná čeština byla umělá už v době, kdy ji pánové obrozenci tvořili.. a v dnešní době teprve.. je super, když jsou lidi otevření tomu přejímat nové slova a obohacovat ten jazyk.. i když neříkám, že je všechno správně.. každopádně mi anglicismy a jiné novotvary nevadí, to už tady určitě všichni víte
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
áááá, po třech minutách toho mám dost... to jsou strašné slova, ale zajímalo by mě, kdo tak mluví, v mém okolí teda nikdo...
No zkusím se vydržet dívat dál.
No zkusím se vydržet dívat dál.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Když tu tak probíráte jazyky, co říkáte na sjednocený jazyk lidstva? Kromě všech jazyků by tu byl jeden, co by byl pro všechny lidi stejný, asi s největší slovní zásobou.
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
Myslím, že by bylo dobré, kdyby se začalo naplno využívat například esperanto. Jazyk, který by měl znát každý a mohl by se dorozumět všude na světě. Ale vedle toho by zůstaly jazyky tak, jak jsou. Asi jako třeba ve světě Pána Prstenů - je obecná řeč, ale přitom má každý národ vlastní jazyk. Ale nesouhlasím, aby tím obecným jazykem byla angličtina.
Kolikokoli napsal:Myslím, že by bylo dobré, kdyby se začalo naplno využívat například esperanto. Jazyk, který by měl znát každý a mohl by se dorozumět všude na světě. Ale vedle toho by zůstaly jazyky tak, jak jsou. Asi jako třeba ve světě Pána Prstenů - je obecná řeč, ale přitom má každý národ vlastní jazyk. Ale nesouhlasím, aby tím obecným jazykem byla angličtina.
Jo, tak nějak jsem to myslel.
nebyla. Byl by to naprosto nový a umělý jazyk, co by vytvořili jazykovědci ze všech koutů světa, tedy, aspoň ze všech významných koutů. Nebylo by to nic doposud známého, ale něco nového. zároveň relativně jednoduchého, ne jako latina, obsahující slova pro věci, co pojmenováváme více slovy. Prostě důraz na maximální kompatibilitu a jednoduchost. Takže by tenhle jayk znali všichni, mimo svého mateřského.
Pohlaví :
No asi právě přesně popisuješ to Esperanto, ale jak je vidět, neuchytilo se to....
edit: mimochodem, jaktože nejsme v jazykovém koutku, ale v kantýně?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
To máš jedno, v kantýně se může řešit všecko . Esperanto je skvělý "univerzální jazyk". Není tak bohaté a složité, jako jiné jazyky, které se vyvíjely po dlouhá staletí. Chvíli jsem se esperanto učila, ale dopadla jsem asi jako Rimmer .
Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!
NoMouse napsal:No asi právě přesně popisuješ to Esperanto, ale jak je vidět, neuchytilo se to....
Je to docela škoda. Fakt.
Víš, nevím, jestli mluvím jen za sebe, nebo ne (doufám, že ne), ale nedokážu řešit takové ty „kantýnské“ věci. Takové to tlachání o ničem typu jedna pani povidala, co maji levnějšiho v lidlu, a podobné, to fakt ne, neumím to. Jde mi to stejně, jako instalace programů pro Linux na Wokna. Bez emulátorů, pro spekulanty.
Pohlaví :
Kolikokoli napsal:To máš jedno, v kantýně se může řešit všecko . Esperanto je skvělý "univerzální jazyk". Není tak bohaté a složité, jako jiné jazyky, které se vyvíjely po dlouhá staletí. Chvíli jsem se esperanto učila, ale dopadla jsem asi jako Rimmer .
Zní mi to nějak španělsky/portugalsky. To se mi nelíbí.
Dobře, možná ta latina byla fakt nejlepší jazyk, co kdy lidstvo mělo, navzdory složitosti. Pro jazyk učenců je přece potřeba inteligence.
Pohlaví :
No tlachání o ničem taky nemám rád. Ve výsledku to pak vypadá tak, že vůbec nemluvím, když nevím o čem...
edit: jo taky jsem chtěl poznamenat, že to esperanto zní hrozně španělsky, už jenom ten název. Nevymýšleli ho hlavně Španělé?
edit: jo taky jsem chtěl poznamenat, že to esperanto zní hrozně španělsky, už jenom ten název. Nevymýšleli ho hlavně Španělé?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
NoMouse napsal:No tlachání o ničem taky nemám rád. Ve výsledku to pak vypadá tak, že vůbec nemluvím, když nevím o čem...
Jo, u mě taky. I když je fakt, že dokážu mluvit o tom, že nevím, o čem mluvit, ale to raději pouze před těma, co mě dobře znají, protože ostatní by mě mohli považovat za magora.
Pohlaví :
Esperanto je zkomolenina. Autor tak nějak vzal "pěkná" slova ze světových jazyků a vytvořil toto. Není to vůbec složitý jazyk.
Příklad:
mi = já
ni = my
ci = ty
vi = vy
li = on
ŝi = ona
ĝi = ono
ili = oni
Nebo taky jsou taky hezky rozdělené slovní druhy. Například podstatné jméno končí vždy na -o, v množném čísle na -j .
Edit: autor je Ludvík Lazar Zamenhof (Polák).
A převzal si i pár slov z češtiny, například knedliko. Ani nemusím překládat, co to je .
Příklad:
mi = já
ni = my
ci = ty
vi = vy
li = on
ŝi = ona
ĝi = ono
ili = oni
Nebo taky jsou taky hezky rozdělené slovní druhy. Například podstatné jméno končí vždy na -o, v množném čísle na -j .
A převzal si i pár slov z češtiny, například knedliko. Ani nemusím překládat, co to je .
Kolikokoli napsal:Esperanto je zkomolenina. Autor tak nějak vzal "pěkná" slova ze světových jazyků a vytvořil toto. Není to vůbec složitý jazyk.
Příklad:
mi = já
ni = my
ci = ty
vi = vy
li = on
ŝi = ona
ĝi = ono
ili = oni
Lazar a Polák. No, nejsem pověřivý, ale Polsko mám za děsně nevyspělé, a Lazar taky nemá dobrou pověst. Ludvík je (aspoň podle mě) trochu staromódní. To vysvětluje, proč mi to nejde pod vousy.
Ale konec kritiky. Rozhodně měl dobrý nápad, je škoda, že se to neujalo. Kdyby to fungovalo, tak bych svoje námitky stáhl.
Ale jak se čte ĝi, na to fakt nepřijdu.
Pohlaví :
ĝi se čte jako "dži". Ten obrácený háček je vlastně něco jako náš normální háček .
http://eo.wikipedia.org/wiki/Vikipedio:%C4%88efpa%C4%9Do
http://eo.wikipedia.org/wiki/Vikipedio:%C4%88efpa%C4%9Do
To je hrozně nudné, když všechny slova končí na -o Ale vysvětluje to ten dojem španělštiny.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
např. tady si můžete přečíst o Pánovi prstenů http://eo.wikipedia.org/wiki/La_Mastro_de_l%27_Ringoj
Tri ringoj por la elfoj sub la hela ĉiel',
Sep por la gnomoj en salonoj el ŝton'.
Naŭ por la homoj sub la morto-sigel',
Unu por la Nigra Reĝo sur la nigra tron'
Kie kuŝas Ombroj en Mordora Land'.
Unu Ringo ilin regas, Unu ilin prenas,
Unu Ringo en mallumon ilin gvidas kaj katenas
Kolikokoli napsal:např. tady si můžete přečíst o Pánovi prstenů http://eo.wikipedia.org/wiki/La_Mastro_de_l%27_Ringoj
Příhodná citace. Ono to ní skoro jako jazyk Mordoru.
Pohlaví :
Tohle se asi nečte "mňau", jak jsem to nejdřív přečetl, že? A ty apostrofy na konci tam mají jaký význam? (ano, jsem líný to hledat... )Kolikokoli napsal:Naŭ
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
čte se to "nau", ta výslovnost je podobná české (taky autor byl Polák, takže jak je to napsáno, tak se to čte ).
A ty apostrofy zkracují to -o na konci podstatného jména (jinak by tam bylo Lando, trono atd., tak se tam dá apostrof a máš Land', tron' ...)
A ty apostrofy zkracují to -o na konci podstatného jména (jinak by tam bylo Lando, trono atd., tak se tam dá apostrof a máš Land', tron' ...)
Nevím, co máte proti španělštině, je to krásný jazyk, stejně jako i všechny ostatní románské jazyky (tudíž ty, co vznikly z latiny) - francouzština, italština atd. Tady se opravdu ukazuje, že latina je vážně ta nej...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Hehe, latina byla nej do té doby, co jsme ji měli povinnou na gymplu .
Ďasík napsal:Nevím, co máte proti španělštině, je to krásný jazyk, stejně jako i všechny ostatní románské jazyky (tudíž ty, co vznikly z latiny) - francouzština, italština atd. Tady se opravdu ukazuje, že latina je vážně ta nej...
Osobně to nemám rád. Nemám rád tu řeč, a i ty lidi jsou mi nesympatický, stejně jako ta země. Mají tam moc vedro.
Pohlaví :
Kolikokoli napsal:Hehe, latina byla nej do té doby, co jsme ji měli povinnou na gymplu .
Hádám, že takhle skončilo hodně věcí.
Pohlaví :
Strana 29 z 40 • 1 ... 16 ... 28, 29, 30 ... 34 ... 40
Similar topics
» Kantýna (všeobecný pokec)