Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
+4
Kolikokoli
Irwain Nornossa
Ďasík
R&omize
8 posters
Strana 1 z 2
Strana 1 z 2 • 1, 2
Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
Pokračování OT odtud. Kolikokoli
Edit:
OMG... Já to tak píšu schválně, jsem Čech a správný Čech používá místo apostrofu obyčejnou českou čárku... Proč by to člověk měl asi tak hledat, když to vypadá skoro stejně?R&omize napsal:... Edit by Ďasík: Opravil jsem tu tvou příšernou českou čárku na apostrof... Pozor na to!
Edit:
To proto, že ti to roste každým příspěvkem, řeč je samozřejmě o tobě, ty "spamere"...Irwain Nornossa napsal:... 10,58? Hmmm, mám v současnosti 10,63.
Naposledy upravil R&omize dne Sun 05 Jun 2011, 18:33, celkově upraveno 1 krát
Re: Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
Omyl, vypadá to fakt příšerně a jsem na to opravdu alergický.R&omize napsal:OMG... Já to tak píšu schválně, jsem Čech a správný Čech používá místo apostrofu obyčejnou českou čárku... Proč by to člověk měl asi tak hledat, když to vypadá skoro stejně?R&omize napsal:... Edit by Ďasík: Opravil jsem tu tvou příšernou českou čárku na apostrof... Pozor na to!
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Ano, já vím, že to roste s každým příspěvkem. Už je to 10,7.
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
Vysvětli... :)
Prosil bych detailnější rozbor, kde je rozdil, v čem je alergie atd., však ty víš, ty dokážeš vysvětlit všechno všem, tohle jsem totiž zatím ještě nikdy nepochopil...
To myslíte toto: ,, ? To když někde vidím, tak rostu. Vždyť je to děs . Taky mám raději "uvozovky dole - uvozovky nahoře", ale musí to být uvozovky a ne dvě čárky. Brr...
To ne...
No to je něco jiného, to nepíšu, tam vypadá blbě, že ty vrchní pak vypadají jinak...Kolikokoli napsal:To myslíte toto: ,, ? To když někde vidím, tak rostu. Vždyť je to děs . Taky mám raději "uvozovky dole - uvozovky nahoře", ale musí to být uvozovky a ne dvě čárky. Brr...
ne, myslím že je řeč o ´ vs. ' ale souhlasím s Ďasíkem, vypadá to strašně.. navíc občas s ním musím taky souhlasitKolikokoli napsal:To myslíte toto: ,, ? To když někde vidím, tak rostu. Vždyť je to děs . Taky mám raději "uvozovky dole - uvozovky nahoře", ale musí to být uvozovky a ne dvě čárky. Brr...
Irwain: moje školka je hlavně o ekonomii, finanční řízení a podobné legrace.. tohle bylo spíš jen off topic, panu přednášejícímu se taky asi dneska moc nechtělo
jo, ale už mám prázdniny
Naposledy upravil minnie dne Sun 05 Jun 2011, 18:42, celkově upraveno 1 krát
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Když jsme u těch uvozovek, asi to všichni znáte, ale i tak: „=ALT+0132 “=ALT+0147 ”=ALT+0148 (nepoužívám). jinak třeba trojtečka: …= ALT+0133, pomlčka (ne spojovník (-): – = ALT+0150, extra dlouhá pomlčka: — =ALT+0151. Apostrof, nevím, jestli ten, co hledáte: ' =ALT+39. Tyhle všechny znaky si pamatuju, hodí se. Nechápu, proč na klávesnici nejde dát třeba CTRL+., a vyhodilo by to … . Nebo proč to aspoň nejde nějak nastavit.Kolikokoli napsal:To myslíte toto: ,, ? To když někde vidím, tak rostu. Vždyť je to děs . Taky mám raději "uvozovky dole - uvozovky nahoře", ale musí to být uvozovky a ne dvě čárky. Brr...
minnie: Aha, to vysvětluje hodně.
Pohlaví :
jasně, ťuknu jen 5x místo třikrátIrwain Nornossa napsal:jinak třeba trojtečka: …= ALT+0133
já vím, že to vypadá jinak, ale třeba word to má v automatických úpravách.. a tady na fóru je to jedno
jinak já mám apostrof přímo na klávesnici.. a ostatní speciální znaky píšu s pravým altem..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Omyl, vypadá to fakt příšerně a jsem na to opravdu alergický.
Musím souhlasit, čárka místo apostrofu fak vypadá blbě, ale než jsem ho na klávesnici našel... Možná je chyba mezi klávesnicí a židlí, ale musel jsem si hodit další EN rozložení, protože jsem ho nenašel ani na ntb ani na usb klávesnici.
Naposledy upravil rampage dne Sun 05 Jun 2011, 18:51, celkově upraveno 2 krát
rampage- Pohlaví :
Počet příspěvků : 459
Bodů : 476
Reputace : 2
Datum registrace : 16. 02. 11
Česká čárka je znaménko přízvuku, resp. délky, zabírá místo celého písmenka a je nakloněná (ve fránině jsme jí říkali ostrý aksán, protože připomíná ostrý úhel). Apostrof je znaménko zkrácení, nejčastěji vypuštění písmene. Takže třeba Rock and Roll se zkracuje na Rock 'n' Roll a ty apostrofy znamenají ta písmena a a d. Když napíšeš Rock´n´Roll, tak je to jako pěst na oko, navíc chyba a znamená to jednu ze dvou možných věcí: 1) buď jsi totální počítačová/jazyková lama, nebo 2) je to projev určitého dětinského čecháčkovského odporu, který Ďasík nikdy nedokáže pochopit... Je to stejné, jako bys při zadávání webové adresy dával místo lomítka / rouru |, akorát naopak...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Ona s tím apostrofem je ta potíž, že je na drtivé většině českých klávesnic z mě neznámého důvodu ta klávesa špatně popsána. Třeba já na té klávese mám znak ^ a přitom to píše apostrof. Tohle vážně nechápu. edit: A taky, někdy je nad pravým Shiftem a někdy nalevo od Backspacu, proto ho asi tolik lidí neumí napsat.
A Ctrl+. jako trojtečka funguje právě ve wordu (a taky, jak bylo poznamenáno, tři tečky za sebou na trojtečku sám opraví, takže je to jedno, i ty ostatní věci jako dolní a horní uvozovky, dlouhá pomlčka...). Ale tohle už je taková typografická záležitost, to bych tady na fóru ani neřešil. Ale ta čárka místo apostrofu vypadá děsně, to jo.
A Ctrl+. jako trojtečka funguje právě ve wordu (a taky, jak bylo poznamenáno, tři tečky za sebou na trojtečku sám opraví, takže je to jedno, i ty ostatní věci jako dolní a horní uvozovky, dlouhá pomlčka...). Ale tohle už je taková typografická záležitost, to bych tady na fóru ani neřešil. Ale ta čárka místo apostrofu vypadá děsně, to jo.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Jo, word to sám opravuje, ale já bych nikdy nenapsal 3×. Mám jistý styl psalní, a používání těchdle altových znaků k tomu patří. Proto pokud by se za mě někdo chtěl vydávat, měl by to asi těžké. K tomu přidejme záležitosti jako AltGr+) = ×, a je to.
Pohlaví :
Tohle bylo trefné...Irwain Nornossa napsal:Mám jistý styl psalní
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Rozhodně, nikdo nedělá tak kreténský překlepy na debilních místech, jako já.NoMouse napsal:Tohle bylo trefné...Irwain Nornossa napsal:Mám jistý styl psalní
Pohlaví :
Náhodou...
Ale ne, jen čárky občas píšeš na místa, kam nepatří... Jinak od Ďasíka jsem čekal tedy lepší vysvětlení... Ale přesvědčil jsi mě, příště si na to vzpomenu... Šlo mi jen o to, že před pár lety jsem si schválně zkoušel ve wordu napsat úplně VŠECHNY druhy čárek, co umožňoval, a zjistil jsem, že polovina z nich je nerozeznatelná a dál ty čárky vypadají jinak v různých fontech, takže jsem se tehdy rozhodl, že pokud nepůjde vyloženě o texty do angličtiny, tak budu psát klasickou českou čárku... Nečekal jsem, že si toho někdo někdy všimne a ještě na to poukáže a už vůbec ne, že ho to bude dráždit natolik, že mi to sám opraví... Dobře, dostali jste mě, spokojení?Irwain Nornossa napsal:Rozhodně, nikdo nedělá tak kreténský překlepy na debilních místech, jako já.NoMouse napsal:Tohle bylo trefné...Irwain Nornossa napsal:Mám jistý styl psalní
Já myslím, že jsem podal naprosto vyčerpávající vysvětlení (zajímalo by mě, jaké jsi čekal ), zjednodušeně řečeno - apostrof a česká délková čárka mají naprosto jiný tvar (Zkus si to i v tom Wordu znova, apostrof je kolmý, maximálně s patkou jako interpunkční čárka, zatímco délková čárka je v úhlu 45 stupňů ke kladné části osy x ) a používají se v naprosto jiných situacích.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Tak čárky… Ono je svým způsobem úspěch, že je vůbec dělám.
Kolik ono těch apostrofických čárek vůbec je? Česká: ´ a ta anglická ', ne? To je všechno, že jo?
Kolik ono těch apostrofických čárek vůbec je? Česká: ´ a ta anglická ', ne? To je všechno, že jo?
Pohlaví :
TA ČESKÁ NENÍ APOSTROFICKÁ!!!!!!!! ALE DÉLKOVÁ (PŘÍZVUKOVÁ)...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Já vim, šmarja. Však jsem to tak i myslel. Klid.
Pohlaví :
Ale mám takové neblahé tušení, že je jich daleko víc.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
no, pak je teda ještě v téhle skupině druhý francouzský akcent, grave, tedy tupý a pak je ještě ta stříška, ale to si nevzpomenu jak se jmenuje, ani kdybyste mě týrali a pak by sem mohly patřit ještě německé přehlásky.. jo, a ještě španěláci mají vlnku
minnie- Znamení :
Pohlaví :
A nejsou ještě apostrofy "levé" a "pravé"? Jako když se to napíše v Timesu, že mají nožičku vycházející z kuličky jednou tam a jednou na druhou stranu?
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Jen čárky...
Myslel jsem jen věci evokující čárku, stříšky, přehlásky a podobné divnoty sem prosím netahej...
Strana 1 z 2 • 1, 2
Strana 1 z 2
Povolení tohoto fóra: