Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
+4
Kolikokoli
Irwain Nornossa
Ďasík
R&omize
8 posters
Strana 2 z 2
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
Jo, ale to už nejsou čárky: ' ´. Myslím jen věci tohohle rázu. Jinak samozřejmě, pak můžeš počítat ˘ ˇ ° ¨ <tečka (jako nad i)>, a podobně.
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
NoMouse napsal:A nejsou ještě apostrofy "levé" a "pravé"? Jako když se to napíše v Timesu, že mají nožičku vycházející z kuličky jednou tam a jednou na druhou stranu?
Nejsou ty jedny náhodou jakési uvozovky v uvozovkách?
Pohlaví :
Minnie:
ostrý aksán je accent aigu,
tupý aksán je accent grave,
stříška je accent circonflexe,
přehláska je la tréma.
Irwain:
Jo, uvozovky a apostrofy s patkama jsou dvojího typu, buď 6, nebo 9...
ostrý aksán je accent aigu,
tupý aksán je accent grave,
stříška je accent circonflexe,
přehláska je la tréma.
Irwain:
Jo, uvozovky a apostrofy s patkama jsou dvojího typu, buď 6, nebo 9...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Uvozovky v uvozovkách? He?
edit: kurník, tady to jede...
edit: kurník, tady to jede...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
V češtině užíváme tři varianty uvozovek: dvojité „ “, jednoduché , ‘ a boční » « (případně i jednoduché boční › ‹). Jako základní však slouží pouze uvozovky typu 9966 (tj. dvojité „ “) – je třeba dávat pozor na různé v češtině špatné podoby (“ ”, " " apod.). Ostatní typy uvozovek (v první řadě jednoduché, až v druhé řadě boční) se užívají pouze v případech, kdy do uvozeného textu potřebujeme vložit ještě další uvozovky (např. v případě přímé řeči uvnitř přímé řeči). Podotýkáme, že náležitému psaní uvozovek (dole a nahoře) mohou bránit technické možnosti pisatele.http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=162
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Tak jsem šel do mapy znaků a našel jsem tam tyhle apostrofu/čárce/uvozovce podobné znaky (zvětšeno): ' ` ´ ʹ ʻ ʼ ʽ ˈ ˊ ˋ ΄ ` ´ ‘ ’ ‛ ′
A to jsou tam ještě jakési "apostrofy" které se jaksi divně zpětně strkaly nad ty předchozí, takže jsem je sem ani nemohl inteligentně dát...
A to jsou tam ještě jakési "apostrofy" které se jaksi divně zpětně strkaly nad ty předchozí, takže jsem je sem ani nemohl inteligentně dát...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
OMFFFFG!
No, a pak se člověk nemůže ani divit, že se v tom nikdo nevyzná.
No, a pak se člověk nemůže ani divit, že se v tom nikdo nevyzná.
Pohlaví :
Unicode obsahuje všechny čtyři varianty jednoduchých horních uvozovek (U+2018 až U+201B); pro apostrof jako takový je preferovaná U+2019 (RIGHT SINGLE QUOTATION MARK), ale většinou si s tím lidi nelámou hlavu a používají jen U+0027 pro všechno, ať jde o apostrof nebo o jednoduché uvozovky (otevírací či uzavírací).NoMouse napsal:A nejsou ještě apostrofy "levé" a "pravé"? Jako když se to napíše v Timesu, že mají nožičku vycházející z kuličky jednou tam a jednou na druhou stranu?
mike2- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 243
Bodů : 246
Reputace : 0
Datum registrace : 06. 11. 10
Věk : 50
Pěkný OT... :) Na to tu už máme sekci... ;)
minnie napsal:... Podotýkáme, že náležitému psaní uvozovek (dole a nahoře) mohou bránit technické možnosti pisatele.http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=162
Tak to sis právě zrekonstruoval můj pokus pár roků zpátky, o kterém jsem psal, a pak se div, že píšu jen čárku...NoMouse napsal:Tak jsem šel do mapy znaků a našel jsem tam tyhle apostrofu/čárce/uvozovce podobné znaky (zvětšeno): ' ` ´ ʹ ʻ ʼ ʽ ˈ ˊ ˋ ΄ ` ´ ‘ ’ ‛ ′
Unicode je prostě nejlepší…
Nevím, proč se používá něco jiného.
Nevím, proč se používá něco jiného.
Pohlaví :
Irwain: Asi to nepřijmeš, ale je to prostě z historického hlediska. Kdysi prostě Unicode neexistoval, protože ani nebyl zapotřebí...
Každopádně ale ani já nechápu, proč se zrovna pro nás muselo vymyslet tolik kódových stránek (Latin 2, Windows-1250, Kameničtí)
Každopádně ale ani já nechápu, proč se zrovna pro nás muselo vymyslet tolik kódových stránek (Latin 2, Windows-1250, Kameničtí)
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Ale jo, já to chápu. Nicméně, je potřeba to nějak sjednotit. Unicode je na tohle naprosto ideální. Chápu, že dřív nebyl, nicméně teď je. Takže by se měl používat.
Já jsem spíš rád, že se pro nás něco vůbec vymýšlelo.
Já jsem spíš rád, že se pro nás něco vůbec vymýšlelo.
Pohlaví :
Jo, ty různé kódování jsou zlo, rozhodně by se to mělo sjednotit. A co mě taky štve, že většina fontů vůbec neobsahuje české znaky (resp. obsahuje třeba jenom písmena s čárkou, případně pár písmen s háčkem, ale takové "ř" nikdy) a je to pravé důsledek toho, že si autor fontu vezme nějakou tabulku, ve které se ty znaky nenachází. Kdyby si vzal Unicode, tak tam tyhle varianty s různou diakritikou dá všechny.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Jj, taky jsem se s tím setkal. A že to byly hezký fonty.
Pohlaví :
Tak samozřejmě v dnešní době i já považuju Unicode za naprostou nutnost a jediné správné řešení.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Výborně, vypadá to, že se na něčem přece jen shodneme.
Pohlaví :
Shodneme se na spoustě věcí, třeba i na tom zkoumání vesmíru. Jen se mi nelíbí, když chce někdo zničit svět nebo někoho mučit nelidským způsobem. Jinak ale ok.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Zkoumání vesmíru, ano. Tahle civilizace by se měla probudit, a začít. Než bude pozdě.
Zničit svět nechci. Není hoden plýtvání jakékoliv energie. Ne, fakt, proč by se někdo, kdokoliv/cokoliv namáhal zničit tenhle svět? Vždyť to nikomu za to nestojí.
Mučit nelidským způsobem…dobře, co třeba lidi milionkrát horší, než Hitler. Co bys udělal s nima? Hezky empaticky je dosadil do vlády? Ne. Ale máš pravdu, taky bych je nemučil. Prostě vymazal. Ne za každou cenu je dobré být empatický.
Zničit svět nechci. Není hoden plýtvání jakékoliv energie. Ne, fakt, proč by se někdo, kdokoliv/cokoliv namáhal zničit tenhle svět? Vždyť to nikomu za to nestojí.
Mučit nelidským způsobem…dobře, co třeba lidi milionkrát horší, než Hitler. Co bys udělal s nima? Hezky empaticky je dosadil do vlády? Ne. Ale máš pravdu, taky bych je nemučil. Prostě vymazal. Ne za každou cenu je dobré být empatický.
Pohlaví :
Ty jsi psal, že chceš vytvořit "hvězdu smrti" a zničit svět z oběžné dráhy.
A to druhé nemá s empatií (schopností vžít se) nic společného, pokud nenarážíš na to, že jsem psal, že si fakt dobře dokážu živě představit, jaké by to bylo (mám empatii až protivně silnou). A navíc tys ani tak nemluvil o zlých lidech, tys mluvil o lidech, kteří by byli proti tvému technokraticky-autokratickému režimu. Takže prostě o jakékoli opozici. U prokazatelně zlých lidí bychom mohli diskutovat, ale tam bych to asi řešil tím, se jich zbavit, ne je mít na krku... A pokud jsem tě dobře pochopil, myslíš, že existují i horší lidi než Hitler. Já taky.
A to druhé nemá s empatií (schopností vžít se) nic společného, pokud nenarážíš na to, že jsem psal, že si fakt dobře dokážu živě představit, jaké by to bylo (mám empatii až protivně silnou). A navíc tys ani tak nemluvil o zlých lidech, tys mluvil o lidech, kteří by byli proti tvému technokraticky-autokratickému režimu. Takže prostě o jakékoli opozici. U prokazatelně zlých lidí bychom mohli diskutovat, ale tam bych to asi řešil tím, se jich zbavit, ne je mít na krku... A pokud jsem tě dobře pochopil, myslíš, že existují i horší lidi než Hitler. Já taky.
Naposledy upravil Ďasík dne Mon 06 Jun 2011, 21:52, celkově upraveno 1 krát
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Tečky, čárky atd. (značky a znaky)
Nic jako hvězda smrti by to nebylo. Ničení světů, resp. planet, se rozchází s mým přesvědčením. Navíc, mluvím pouze o možnostech. Ale to jsme zase v paralelní realitě, že jo…
Můj režim? Ne. Někdo „proti režimu“? Taky ne. Myslel jsem to jinak, celé jsem to myslel totálně jinak. Vidíš? Tady je to, jak jsem říkal, že to nedokážu popsat. Ale zase…paralelní realita, fantazie, ale ne tady a teď.
Tak, nevím, jestli existují, ale jde předpokládat, že jo.
Můj režim? Ne. Někdo „proti režimu“? Taky ne. Myslel jsem to jinak, celé jsem to myslel totálně jinak. Vidíš? Tady je to, jak jsem říkal, že to nedokážu popsat. Ale zase…paralelní realita, fantazie, ale ne tady a teď.
Tak, nevím, jestli existují, ale jde předpokládat, že jo.
Pohlaví :
Strana 2 z 2 • 1, 2
Strana 2 z 2
Povolení tohoto fóra: