Big Bang Theory
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Válka a mír

+3
MartyCZ
Ďasík
Irwain Nornossa
7 posters

Strana 3 z 3 Previous  1, 2, 3

Goto down

Válka a mír - Stránka 3 Empty Re: Válka a mír

Příspěvek  NoMouse Thu 09 Jun 2011, 18:59

Ďasík: ano, já jsem naprosto záměrně slovíčkařil. Irwain se odvolával na definici koule, tak jsem jenom tak poznamenal, že bráno do důsledku, koule (ani jiný geometrický útvar) v reálném světě vlastně existovat nemůže. Very Happy Jinak kulatým věcem samozřejmě koule říkám, ale je to jenom hrubá aproximace. Laughing
NoMouse
NoMouse

Znamení : Štír Kůň
Pohlaví : Male
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Kolikokoli Thu 09 Jun 2011, 19:06

Pokud někdo tvrdí, že koule neexistuje, tak asi nikdy nedělal míčový sporty Very Happy
Kolikokoli
Kolikokoli

Znamení : Panna Kůň
Pohlaví : Female
Počet příspěvků : 4810
Bodů : 5017
Reputace : 36
Datum registrace : 06. 10. 09
Místo : Brno/Újezd u Kunštátu

http://kimlinna.wordpress.com/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Thu 09 Jun 2011, 19:08

Koli: já jenom tvrdím, že neexistuje ta přesná matematická koule se svou definicí. A jak to souvisí s tím, jestli jsem dělal míčové sporty? Ale máš pravdu, nedělal. Very Happy (teda záleží na tom, co si představuješ pod tím "dělal")
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Válka a mír - Stránka 3 Empty ;)

Příspěvek  R&omize Thu 09 Jun 2011, 19:09

NoMouse napsal:Koli: já jenom tvrdím, že neexistuje ta přesná matematická koule se svou definicí. A jak to souvisí s tím, jestli jsem dělal míčové sporty? Ale máš pravdu, nedělal. Very Happy (teda záleží na tom, co si představuješ pod tím "dělal")
Asi z nich dostala kouli... Twisted Evil
R&omize
R&omize

Znamení : Váhy Tygr
Počet příspěvků : 1019
Bodů : 1044
Reputace : 3
Datum registrace : 20. 05. 10
Věk : 38
Místo : Přerov/Olomouc

http://www.herbalifepodnikatelskaprilezitost.cz/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Kolikokoli Thu 09 Jun 2011, 19:19

Kdepak, já vždycky procházela s dvojkama Very Happy (kvůli gymnastice, inu, nejsem žádná Odetta z Labutího jezera Very Happy)
Kolikokoli
Kolikokoli

Znamení : Panna Kůň
Pohlaví : Female
Počet příspěvků : 4810
Bodů : 5017
Reputace : 36
Datum registrace : 06. 10. 09
Místo : Brno/Újezd u Kunštátu

http://kimlinna.wordpress.com/

Návrat nahoru Goto down

Válka a mír - Stránka 3 Empty :)

Příspěvek  R&omize Thu 09 Jun 2011, 19:34

A někdo by řekl, že je to diskriminace... Very Happy
R&omize
R&omize

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Thu 09 Jun 2011, 23:31

NoMouse: Ježiš, ale množina všech bodů není myšleno tak, jako že prostor je zaplněný nekonečnem nekonečně malých bodů. Do důsledku to tam z matematického pohledu je, ale takhle to prostě není myšlený. Spíš, jako že ta koule obsahuje jistou množinu bodů.
Koule existuje. Matematická možná ne, ale třeba o míči můžeš říct, že to je koule.
R&omize: Ale jasně, že to jde oddělit. Jen neomezovat představivost. Představ si prostě osamělu planetu, okolo které megaparseky nic není. Hlavně neřeš, jak se tam dostala. Tak, a nemáš tam žádné vlivy. Že to nejde oddělit? Jasně, že jde.
Btw, tohle mi něco připomíná: nemožné věci se dělají tak, že začneme věřit, že jsou možné.
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Znamení : Střelec Drak
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Thu 09 Jun 2011, 23:35

Irwain: já neříkám, že míči nemůžeš říkat koule.... (když už jsme u toho, můžeš jí klidně říkat Krychle nebo Wilson Laughing )
Ježiš, vy jste mě nepochopili, já jsem to myslel spíš ze srandy, že když to vezmeš úplně do důsledku, tak přesná koule (i když se tak třeba na první pohled tváří) prostě nemůže existovat, protože když se pod mikroskopem podíváš na její povrch, tak zjistíš, že není úplně kulátý... Very Happy
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Ďasík Thu 09 Jun 2011, 23:52

Irwain: I kdyby ta planeta takhle existovala, stejně bude mít svou gravitaci, bude třeba rotovat kolem své osy, mít magnetické pole - a už máš problém. Very Happy Takže to oddělit nejde. Wink
Ďasík
Ďasík
Admin

Znamení : Beran Krysa
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Fri 10 Jun 2011, 00:20

NoMouse napsal:Irwain: já neříkám, že míči nemůžeš říkat koule.... (když už jsme u toho, můžeš jí klidně říkat Krychle nebo Wilson Laughing )
Ježiš, vy jste mě nepochopili, já jsem to myslel spíš ze srandy, že když to vezmeš úplně do důsledku, tak přesná koule (i když se tak třeba na první pohled tváří) prostě nemůže existovat, protože když se pod mikroskopem podíváš na její povrch, tak zjistíš, že není úplně kulátý... Very Happy
Jasně, to jo, ale je kontraproduktivní se v tom takhle šťourat. A btw, to říká člověk, který si důkladně prostuduje jízdní řády, aby jel jen prodlouženou šalinou. Wink
Prostě…zaokrouhlíme to. koule jsou. Tenisový míč, planeta…atd.
Ďasík napsal:Irwain: I kdyby ta planeta takhle existovala, stejně bude mít svou gravitaci, bude třeba rotovat kolem své osy, mít magnetické pole - a už máš problém. Very Happy Takže to oddělit nejde. Wink
Nemusí rotovat. Pokud bude takhle uprostřed ničeho, a to doslova, tak nemusí. Je to otázka počátečních podmínek, ty zadávám, že rotace = false. Magnetické pole, jasně, to bude mít. Ale od kdy magnetické pole ovlivňuje hmotu obecně? Gravitace to zase bude tlačit do středu (bereme homogenní rozložení hmoty uvnitř planety). Takže…takhle. Jako jasně, je to holej nesmysl, jen prostě říkám, že to JDE, JDE si představit, jak by to vypadalo. Jen asi člověk musí být trochu snílek. Smile
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Válka a mír - Stránka 3 Empty Zapni mozek!

Příspěvek  R&omize Fri 10 Jun 2011, 08:04

Irwain Nornossa napsal:... R&omize: Ale jasně, že to jde oddělit. Jen neomezovat představivost. Představ si prostě osamělu planetu, okolo které megaparseky nic není. Hlavně neřeš, jak se tam dostala. Tak, a nemáš tam žádné vlivy. Že to nejde oddělit? Jasně, že jde.
Btw, tohle mi něco připomíná: nemožné věci se dělají tak, že začneme věřit, že jsou možné.
Opět se ukazuje tvá omezenost, není to z tvé hlavy, tak je to automaticky špatně, proč se snažit pochopit, jak to autor myslel, vždyť mám vždycky pravdu... A věta neomezovat představivost tím, že zanedbáš nezanedbatelné podmínky je tak trochu (hodně) paradoxní... Wink Bože, ale tady bys nic už neodděloval, ta planeta tak aktuálně je, takže není co oddělovat... Jde mi o to, že vezmeš planetu, které důležitý aspekt TRVÁ a je právě AKTUÁLNÍ... To je jak kdybys chtěl popsat stín s tím, že objekt, který ho vrhá nebudeš uvažovat, nikdy pak ten stín nemůžeš pochopit, dokud nepřipustíš, že je k němu přidružený objekt, pak to pochopit už je skoro hračka... Chápeš? Mimochodem, ta tvá planeta by stejně měla z doby, než se tam dostala, nějakou deformaci tvaru, takže blbý příklad... Twisted Evil (A vzniknout tam mohla fakt těžko, i když kdo ví... What a Face )
R&omize
R&omize

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Fri 10 Jun 2011, 10:36

Já hlavně nechápu, proč to vůbec začal takhle řešit, očividně vůbec nepochopil tvůj příspěvek s neoddělováním. Šlo přece o to, že Geoid je sice zprůměrovaný na hladinu oceánu, ale s tím, že jsou tam započítány všechny tady ty vlivy. Tak je to prostě definováno. Příklad s hypotetickou planetou v prázdném vesmíru je naprosto irelevantní...
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Ďasík Fri 10 Jun 2011, 12:01

Irwain: Já schválně napsal, že bude mít gravitaci (ta je totiž jistá) a že TŘEBA bude rotovat a TŘEBA bude mít magnetické pole (to záleží, jestli bude z Ni, Fe, Co, nebo naopak nemagnetických prvků), abys mě nemohl tahat za slovíčka. Wink

R&y: Tak teď jsem pro změnu moc nepochopil tebe. Very Happy

NoMouse: Máš pravdu s tím nepochopením... Na druhou stranu ten jeho příklad osamělé planety není zas tak irelevantní, jak se zdá... Je to prostě jen další matematicko-fyzikální model, u kterého zkoumáme, jak se může chovat. Wink
Ďasík
Ďasík
Admin

Znamení : Beran Krysa
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Fri 10 Jun 2011, 12:06

Na tohle mám jedinou odpověď.
Nevermind.
Už mě to nebaví, vysvětlovat, že je možné si představit cokoliv, třeba gravitační pole černé díry bez černé díry narvané ve skleničce tvaru sněhové vločky, co má délku jako průměr slunce a šířku jako auto, a žádnou tloušťku.
Stejně tak si jde představit dokonalou kouli, nebo planetu jejího tvaru, i v působení všech gravitačních polí, odstředivosti, atd. Paradoxy? A co jako? Obávám se, že to není moje omezenost, co se tu projevuje, já váš pohled naprosto chápu (klidně mi nevěřte). Je mi jasný, že planeta fakt nikdy nebude vypadat jako dokonalá koule, že na ní působí síly, atd. Ale zároveň vím, že si jde představit takovou kouli.
Takže…nevermind. Stejně tu máme řešit válku a mír. Smile
Ďasík: Však jo, já Tě chápu. Smile
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Fri 10 Jun 2011, 13:19

Teď zase já nechápu, nikdo neříkal, že si to nemůžeme představit, nebo? No to je jedno... Smile
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Fri 10 Jun 2011, 13:40

Jj, je to jedno. Wink
Btw, dneska je prý nějaké výročí vyhlazení Lidic, když jsme už u té války.
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down