O Harrym Potterovi a Voldyho nose...
+11
bodomkes
Janna
yossarian
Zireael
tx
Zero
metztli
Ďasík
Kolikokoli
minnie
baal666
15 posters
Strana 5 z 5
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: O Harrym Potterovi a Voldyho nose...
to jsem taky psala ještě před premiérou.. po tom, co jsem viděla, a četla a podobně, jsem ráda že jsem si vybojovala lístky na 2D představení s titulama.. rozhodně stálo za to
nevytahuj se na mě, jooo?yossarian napsal:A jinak jednak jses sociofob a druhak bys me musela vzit s sebou abych te vzal na ramena abys neco videla
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Nastal čas, aby tady i Ďasík sepsal podrobný elaborátek o tom, jak se mu líbil poslední díl Harryho Pottera, tedy film HP7-2... I když byl na půlnoční premiéře hned 14. 7., což je mimochodem den výročí francouzské revoluce z roku 1789, došlo ke zpoždění, které je dáno časovou nedostatečností a taky tím, že si hned nato také znovu přečetl druhou půlku knihy, aby měl přesný obraz toho, co (ne)změnili a jak má co být správně.
Nicméně popořadě. Začalo to ve středu 13. 7. v 14:33, v Opavě u nemocnice. Ďasík nastoupil do autobusu, který jej odvezl do Olomouce. Tam Ďasík přestoupil a zhruba v 18:44 stanul v cíli - Boskovicích. Setkal se zde s již čekajícími Kolikokoli, Jerrrym a Žužu a odešli rozebrat vše možné i nemožné do místního restauračního zařízení na náměstí. Odtud si pak zašli vyzvednout dlouho rezervované vstupenky a 3D brýle pro tolik očekávanou událost. Poté opět zapadli do jednoho z místních restauračních zařízení a když se půlnoc přiblížila, vydali se směrem ke kinu. Koupili si pití a praženou kukuřici a jali se usadit na svých místech. Hodiny odbily pět minut po půlnoci a velkolepá podívaná započla...
Po představení se naše čtveřice sesedla na chodníku před kinem a podrobně rozebrala každičkou scénu, která se na plátně objevila. Film se jim všem, až na několik významných a podstatných maličkostí, které budou vylíčeny níže, velmi líbil, u jedné scény Ďasík dokonce podotknul, že se mu líbila více nežli v knize. Jerrry zase připomněl, že tento film byl natočen ohleduplně k lidem, kteří ságu o kouzelnickém učni nečetli, což považuje za plus, i když k těmto lidem rozhodně nepatří. Celkové Ďasíkovo shrnutí bezprostředně po shlédnutí filmu bylo "Změnili, co se dalo, ale bylo to super..." (Tento názor však později Ďasík poupravil, protože po znovupřečtení knihy zjistil, že změn bylo o mnoho méně, než si původně myslel.)
Když je sezení na chodníku přestalo bavit, prošli se naši hrdinové po městě boskovickém. A jak už to tak bývá, skončili opět na náměstí, v jim již velmi dobře známém restauračním zařízení. Tam při neutichajícím hovoru o předchozích zážitcích sečkali zhruba do poloviny páté hodiny ranní, kdy se vydali směrem k boskovickému autobusovému a železničnímu nádraží. Cestou z kopce se jim naskytla úchvatná vyhlídka na vzdálenou bouřku, při které mohli obdivovat jeden blesk za druhým... Bohužel těsně před dosažením jejich cíle se kdysi vzdálená bouřka znatelně přiblížila a Ďasík, Kolikokoli, Jerrry i Žužu poněkud namokli. Mezi pátou a půl šestou hodinou ranní se členové skupiny postupně rozloučili a rozjeli do nejrůznějších světových stran, aby se vrátili do svých mudlovských příbytků, přičemž Ďasík si ještě udělal mezizastávku v Brně, metropoli to moravské.
A nyní přímo k filmu (a již normálním jazykem ):
Kdo nečetl knihu, má rád daný žánr a hlavně viděl předchozí filmy, tomu se film musel líbit, opravdu se povedl... Kdo knihu četl, ocitl se v mnohem těžší situaci a některé věci mu chyběly nebo se mu občas nelíbilo jejich zpracování. Tentokrát ale výjimečně nastala i výjimka z pravidla "film je horší než kniha" a jedna scéna byla, jak jsem už psal, dokonce lepší než v knize... Celkové mé hodnocení tudíž zní:
No a nejlepšími herci (postavami) jsou:
- 1. místo - Maggie Smith (Minerva McGonagallová)
- 2. místo - Alan Rickman (Severus Snape), ale v těsném závěsu za M. S.
- 3. místo - Helen Bonham Carter (Hermiona-Belatrix, Belatrix)
Ale ostatní byli taky hodně dobří a vytáhli ze sebe maximum...
Jo a těm, co se chlubí, jak to viděli v originále a ve 2D - česky a ve 3D to bylo fakt super a doma si to takhle jen tak nepustíte, narozdíl od toho anglického 2Dčka...
Nicméně popořadě. Začalo to ve středu 13. 7. v 14:33, v Opavě u nemocnice. Ďasík nastoupil do autobusu, který jej odvezl do Olomouce. Tam Ďasík přestoupil a zhruba v 18:44 stanul v cíli - Boskovicích. Setkal se zde s již čekajícími Kolikokoli, Jerrrym a Žužu a odešli rozebrat vše možné i nemožné do místního restauračního zařízení na náměstí. Odtud si pak zašli vyzvednout dlouho rezervované vstupenky a 3D brýle pro tolik očekávanou událost. Poté opět zapadli do jednoho z místních restauračních zařízení a když se půlnoc přiblížila, vydali se směrem ke kinu. Koupili si pití a praženou kukuřici a jali se usadit na svých místech. Hodiny odbily pět minut po půlnoci a velkolepá podívaná započla...
Po představení se naše čtveřice sesedla na chodníku před kinem a podrobně rozebrala každičkou scénu, která se na plátně objevila. Film se jim všem, až na několik významných a podstatných maličkostí, které budou vylíčeny níže, velmi líbil, u jedné scény Ďasík dokonce podotknul, že se mu líbila více nežli v knize. Jerrry zase připomněl, že tento film byl natočen ohleduplně k lidem, kteří ságu o kouzelnickém učni nečetli, což považuje za plus, i když k těmto lidem rozhodně nepatří. Celkové Ďasíkovo shrnutí bezprostředně po shlédnutí filmu bylo "Změnili, co se dalo, ale bylo to super..." (Tento názor však později Ďasík poupravil, protože po znovupřečtení knihy zjistil, že změn bylo o mnoho méně, než si původně myslel.)
Když je sezení na chodníku přestalo bavit, prošli se naši hrdinové po městě boskovickém. A jak už to tak bývá, skončili opět na náměstí, v jim již velmi dobře známém restauračním zařízení. Tam při neutichajícím hovoru o předchozích zážitcích sečkali zhruba do poloviny páté hodiny ranní, kdy se vydali směrem k boskovickému autobusovému a železničnímu nádraží. Cestou z kopce se jim naskytla úchvatná vyhlídka na vzdálenou bouřku, při které mohli obdivovat jeden blesk za druhým... Bohužel těsně před dosažením jejich cíle se kdysi vzdálená bouřka znatelně přiblížila a Ďasík, Kolikokoli, Jerrry i Žužu poněkud namokli. Mezi pátou a půl šestou hodinou ranní se členové skupiny postupně rozloučili a rozjeli do nejrůznějších světových stran, aby se vrátili do svých mudlovských příbytků, přičemž Ďasík si ještě udělal mezizastávku v Brně, metropoli to moravské.
A nyní přímo k filmu (a již normálním jazykem ):
Kdo nečetl knihu, má rád daný žánr a hlavně viděl předchozí filmy, tomu se film musel líbit, opravdu se povedl... Kdo knihu četl, ocitl se v mnohem těžší situaci a některé věci mu chyběly nebo se mu občas nelíbilo jejich zpracování. Tentokrát ale výjimečně nastala i výjimka z pravidla "film je horší než kniha" a jedna scéna byla, jak jsem už psal, dokonce lepší než v knize... Celkové mé hodnocení tudíž zní:
- pro zobrazení klikni na tenhle spoiler... to samé platí i pro ostatní:
- Až do chvíle, kdy Narcissa řekne Voldymu, že je Harry mrtvý, je ten film brilantně natočený, skoro přesně podle knihy, a odpustím mu i to, že tam chybí má vysněná scéna, na kterou jsem čekal několik let, abych pak zjistil, že ji tam nedali (viz co se mi nelíbilo)... Od Nevillova proslovu po epilog (bez) je v tom filmu opravdu změněno skoro všechno, co se dalo, a i když je to natočené výborně, nemůžu to odpustit. Epilog je dobrý, hlavně Draco vypadá jako dospělý fakt drsně. Celkově řadím tento film mezi ty nejlepší z HP ságy.
- Spoiler:
- - Neville a had - Kdybych nečetl knihu, byl bych zpracováním této dějové linie uchvácen. Na druhou stranu, v knize je to mnohem lepší, kouzlo té scény pramení z toho, že Harry těsně před smrtí řekne Nevillovi, že musí zabít hada, a když pak Harry umře, Neville toho hada zabije i kvůli "vzpomínce na něj" (a taky protože je naštvaný, že i jeho Voldy málem zabil). Ve filmu je tato linie zbytečně natahovaná a Neville pak hada zabije víceméně náhodou a navíc proto, že chrání Rona nebo Hermionu.
- Závěrečný souboj - ten považuju za největší slabinu jinak do té doby výborného a víceméně přesného zpracování knihy. Těšil jsem se na něj asi nejvíc a hodně mě zklamal. Souboj se měl odehrát ve Velké síni, před zraky všech, kdo byli v Bradavicích, a Harry měl Voldymu vysvětlit všechno, co se mezi nimi kdy událo, včetně věcí týkajících se relikvií apod. Tak, jak to bylo podáno, vlastně ani Harry nemá důkaz, že k nějakému souboji vůbec došlo...
- To, že si Harry nespraví svou hůlku s fénixovým perem a zlomí bezovou hůlku. Chudáci obě hůlky.
- To, že tam nedali jednu z mých nejoblíbenější scén vůbec - to, jak ten učitel-Smrtijed plivne v Havraspárské věži McGonagallové do obličeje a Harry na něj použije kletbu Cruciatus. Na tu jsem se fakt těšil několik let... A nic!
- Spoiler:
- - Jednoznačně nejlepší scéna - scéna, která byla skutečně lepší než v knize, a to se vším všudy, byl požár v Komnatě nejvyšší potřeby. Naprosto fenomenální. Včetně zničení diadému, které je v knize nic moc.
- Celá část u Gringottových. Ať už Hermiona-Belatrix, kletba Imperius, vodopád Zlodějova zhouba, množení předmětů v trezoru... A samozřejmě drak, který byl udělaný naprosto reálně, např. jeho postupné rozkoukávání a rozlétávání na střechách domů. Úžasné. A ještě přitom zvládli pár vtipů (Hermionin-Belatrixin výraz, když uznávala, že udělala chybu, a když drak sežehl toho skřeta, do něhož dával Ron takové naděje).
- Velmi mě potěšil taky úplný začátek - Dobbyho náhrobní kámen. Ten nápis "Zde leží Dobby, svobodný skřítek" mi v HP7-1 filmu hrozně chyběl. Tímto si trochu vylepšili mé mínění o tom filmu...
- Všechny scény, kde se objevila McGonagallová. Ta má ode mě cenu za nejlepší postavu tohoto filmu (sorry, Snape...) Její (parafrázuju) "Vždycky jsem to zaklínadlo chtěla použít." nebo "Ano, bum! Poraďte se Finniganem, ten má obzvláštní zalíbení v pyrotechnice..." nebo souboj se Snapem byly fakt skvělé.
- Snapeova poslední vzpomínka - ta byla hodně dobrá. A i když scény, kdy Snape objeví v Godrikově Dole mrtvou Lily, v knize nejsou, byly fakt úžasné... Alan Rickman je prostě Pan Herec.
- Nádraží King's Cross - výborně natočené, možná taky líp, než je to v knize...
- Souboj Molly a Belly - i když nechápu režisérovu obsesi každého mrtvého zlouna rozmašírovat na poletující kousíčky, líbilo se mi to...
- Útěk rodiny Malfoyů - sice nebyl v knize, tam jen stáli opodál v koutě, bylo to ale perfektně zahrané, všemi třemi herci.
- Nevillovo provokování smrtijedů a později jeho "vzpamatování se" - To v knize taky nebylo, ale fakt sranda, obě scény.
- Vytváření ochranné "kopule" nad hradem bylo majestátní a úžasně natočené, i když v knize ne zcela přítomné...
- Ronovo "Harry mluví ze spaní", když vysvětloval, jak otevřel Tajemnou komnatu. V knize to je, ale ne tak vtipně, tam jen řekne, že si zapamatoval, co Harry řekl medailónku, aby se otevřel...
- Rozhovor Harryho a Seamuse: "Co to je?" - "Nevíme." - "Kde to je?" - "To taky nevíme... Chápu, že toho moc nevíme." - "Spíš vůbec nic..."
- Spoiler:
- - Olivander v knize neví o Relikviích smrti, ví jen, že existuje hůlka Osudu. Ve filmu je i vyjmenovává...
- U Gringottových nejsou před vchodem hlídači, na které by museli použít kletbu Imperius, ani před bankou nepotkají Smrtijeda. Ale to je jen dobře.
- V trezoru žádný předmět nepálí a nikdo tudíž neutrpí spáleniny jako v knize. Což je celkem pochopitelné, k ničemu by to nebylo a jen by to ztížilo natáčení...
- Ve filmu není vysvětleno, odkud Harry získal střep ze zrcadla, kterým ho vidí Brumbálův bratr, ani to, jak Snape zjistil, kde se zrovna Harry nachází, když mu v lese poslal laň, která ho dovedla k meči...
- Harry se Snapeovi v knize vůbec ve Velké síni nezjeví, velkolepý souboj mezi Snapem a McGonagallovou tam taky není.
- Příběh Heleny z Havraspáru je malinko pozměněn (resp. chybí, že diadém matce ukradla ona sama a schovala v Albánii, kde ji pak zabil Krvavý baron, a kde ho pak díky ní našel i Voldy), ale jinak je zpracovaný výborně, a to hlavní tam víceméně je...
- Od smrti baziliška uplynulo pět let a už je z něj jen kostra... To je celkem nereálné.
- Vodní sprcha a pusa Rona a Hermiony v Tajemné komnatě - sprcha tam vůbec nemá být a pusa má být na jiném místě a s Harryho "komentářem"...
- Neville miluje Lenku? Že se o tom kniha nezmiňuje... Ale to je detail.
- Harry neotočí Kamenem vzkříšení, jen ho sevře v dlani. To ale fakt nestojí za řeč.
No a nejlepšími herci (postavami) jsou:
- 1. místo - Maggie Smith (Minerva McGonagallová)
- 2. místo - Alan Rickman (Severus Snape), ale v těsném závěsu za M. S.
- 3. místo - Helen Bonham Carter (Hermiona-Belatrix, Belatrix)
Ale ostatní byli taky hodně dobří a vytáhli ze sebe maximum...
Jo a těm, co se chlubí, jak to viděli v originále a ve 2D - česky a ve 3D to bylo fakt super a doma si to takhle jen tak nepustíte, narozdíl od toho anglického 2Dčka...
Naposledy upravil Ďasík dne Wed 27 Jul 2011, 16:53, celkově upraveno 1 krát
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
No musím v podstatě souhlasit s Ďasíkovým komentářem až na to, že se mi to vůbec nelíbilo, kromě toho jak debilně je udělaný konec(všechno po Nevillově proslovu) mě nejvíc štve rozvržení Bradavic a sice to, že do Bradavic se jde po mostě a přes to nádvoří, což je úplná blbost, bojové scény mohly být daleko poutavější, kdyby byl východ z hradu normálně "do polí," kde by se taky bojovalo(tak jako v knize) a ne nějaký narosto nelogický boje na nádvoříčku, kde bylo na 100m2 deset bojujících kouzelníků, 2 pavouci, 1 obr a asi 20 bradavických soch, takže by se asi během 5 minut pozabíjeli úplně všichni...
Těšil jsem se na epickou bitvu o Bradavice, ale bohužel jsem viděl jen pár zmatených scén, které byly úplně jinak než v knize a korunu tomu nasadil konec, který z mně neznámeho důvodu úplně předělali do něčeho, co je 100 krát horší než originál, jenže aby to mohlo být podle originálu, tak by tam nesměl být ten blbej most, aby na ně mohli zaútočit kentauři a kouzelníci, co pichází z Prasinek...
Těšil jsem se na epickou bitvu o Bradavice, ale bohužel jsem viděl jen pár zmatených scén, které byly úplně jinak než v knize a korunu tomu nasadil konec, který z mně neznámeho důvodu úplně předělali do něčeho, co je 100 krát horší než originál, jenže aby to mohlo být podle originálu, tak by tam nesměl být ten blbej most, aby na ně mohli zaútočit kentauři a kouzelníci, co pichází z Prasinek...
baal666- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 327
Bodů : 397
Reputace : 4
Datum registrace : 01. 10. 09
Věk : 29
Místo : Brno
- Můj názor na film:
- Já si knížku vůbec nepamatuji, takže mi tam ani tak nic moc nechybělo (kromě usmíření Harryho a Dudleyho a to je stejně v bonusech). Zlomení hůlky, souboj atd. to mi tam vůbec nechybělo. Ten film se mi líbil tak, jak byl. Scéna v komnatě NP byla absolutně úchvatná, nádherná a skvělá. Stejně tak se mi líbil drak.
Dobby na začátku potěšil, stejně tak Draco na konci (měla jsem před filmem vlastně jen dvě scény v hlavě, které tam MUSÍ být, a kvůli kterým jsem na ten film šla - Draco v epilogu a Harryho pohled, když zjistí, že Snape "je ten dobrý").
Nechápu, co všichni proti epilogu mají, byla to bžunda , ale na druhou stranu - zaznělo tam Albusi Severusi i to, že Zmijozel je príma. Možná je škoda, že nebyl zmíněn Neville, ale to přežiju. .
To, že (a jak) Neville zahubil hada, se mi taky nesmírně líbilo. Ano, možná to nebylo přesně jako v knize, chránil Rona a Hermionu atd., ale Nevillova "Artušovská póza" to dokonale vynahradila .
Čumilové při Harryho souboji s Voldym mi nechyběli, možná bych to naopak považovala za příliš klišovité (ha! a to jsem o ničem jiném předtím neřekla, že je klišovité). Ale scéna "dva bojují proti sobě a kolem stojí stovky lidí a jen zírají a na konci začnou tleskat" byla natočená již tolikrát a v různých filmech, že už jsem na ni často alergická. Vyhovovalo mi to tak, jak to bylo ve filmu. Navíc, jak Harry objal Voldyho a oslovil ho "Tome", to nemělo chybu .
Snape/Rickman byl absolutní špička - celou ságu má kamennou tvář a nyní brečí, truchlí atd. a my mu to stále věříme. Jsem ráda, že mu při umírací scéně tekly jen slzy, protože bych opravdu nechtěla vidět, jak Harry sbírá jeho holuby nebo ušní maz .
Snapeova nejvíc dojemná scéna (opět - podle mě) byla jednoznačně ta, kde vypustí patrona a Albus mu řekne: "Severusi, i po takové době?" a Snape odpoví: "Navždy." Abych pravdu řekla, tohle mě dojalo úplně nejvíc. Věděla jsem z knihy, že měl Snape Lily hodně rád, ale teprve s jeho "Navždy" mi došlo, jak moc a zcela jsem pochopila, proč dělal všechno, co dělal.
Další bod, který bych chtěla vypíchnout, je Danielovo hraní. S tímto filmem se totiž opravdu vytáhl. Jeho pohled, když zjistí, že má umřít - ten smířený pohled člověka, který jde na smrt... to mi opravdu vyrazilo dech. Na to, jak je mladý, tuhle scénu zahrál perfektně a vlastně od tohoto bodu až do epilogu se mi film líbil asi nejvíc. Scéna v Zapovězeném lese, Narcissino "Je Draco naživu?" a "Mrtvý," Harry v limbu a Brumbál Bílý... moc krásné.
Ze soubojů byly vskutku nejlepší Molly-Bella a i Snape-McGonnagalová (tady mě nejvíc dostal Alanův "všeříkající" pohled - pohled "musím se bránit", pohled "musí to vypadat, že bojuji na straně Voldemorta, pohled "hlavně abych jí neublížil" a hlavně a především, pohled "je mi to líto, je mi to hrozně líto".)
to je právě to, že vůbec nemám potřebu si to takhle pouštět.. doma, v kině, kdekoliv.. vůbec nechápu tuhle 3D manii, drtivé většině filmů to nic navíc nepřinese, spíš je to pak zjednodušuje, protože pak prostě v každém 3D musí být stejné scény, ve kterých ten efekt vynikne.. když se na tebe něco řítí, někdo po tobě něco hodí, nějaká vyloženě lekací, padací.. atd. 3D mě rozčiluje a doufám, že z toho nikdy nebude standard, protože jinak se půjdu picnout..Ďasík napsal:Jo a těm, co se chlubí, jak to viděli v originále a ve 2D - česky a ve 3D to bylo fakt super a doma si to takhle jen tak nepustíte, narozdíl od toho anglického 2Dčka...
pardon, jsem OT
minnie- Znamení :
Pohlaví :
No, tohle byl pro mě asi pátý film v kině v životě (když nepočítám ty se školou) a první 3D film vůbec (když nepočítám to kraťoučké videjko, co ti promítnou o vážkách a dinosaurech v Dinoparku). A bylo to super.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
3D tam toho moc nebylo (pořádně se to projevilo až u Voldyho smrti), ale já tam šla kvůli dabingu, takže tak . A taky to byl můj první 3D film. A do kina taky nechodím nějak moc často (ale teda častěji než Ďasík - hlavně na FF, ale to je taky 1 film = 20 kč a promítají hlavně novinky ).
Edit: nějak moc "taky"
Edit: nějak moc "taky"
Třeba AVATAR byl ve 3D naprosto dechberoucí zážitek, ve 2D a v televizi nic moc.
clif- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1188
Bodů : 1213
Reputace : 5
Datum registrace : 07. 05. 11
Věk : 31
Místo : Brno - Nový Lískovec
avatar jsem viděla v kině 2D a taky to byl dechberoucí zážitek. Na rozdíl od jiných se mi líbí i ten příběh (na a co, že je to kopie Poccahontas? Já mám Poccahontas ráda). A Pandora byla opravdu krásná, připomínala mi ten "modrý svět" z filmu "Cesta do středu Země" (ten dvojdílný, s tím roztomilým společníkem Jonasem/Johnem...?). Ale ten film stejně nikdo nemá rád, tak proč by měli mít rádi i Avatar, že? . Já mu dala na ČSFD 5 hvězd, ale jsou i lepší filmy (a že jich je ). Neřadím ho mezi ty nejlepší, abych pravdu řekla.
Edit: Tento: http://www.csfd.cz/film/6706-cesta-do-stredu-zeme/ .
Edit2: Jo, Jonas se jmenuje .
Edit: Tento: http://www.csfd.cz/film/6706-cesta-do-stredu-zeme/ .
Edit2: Jo, Jonas se jmenuje .
Ja když jsem viděl avatara poprvé, tak jsem prohlásil, že mám novej nej film, potom, jsem to přehodnotil a uznal, že na LOTRa ani zdaleka nemá.Ale už jenom kvuli tomu zažitku jsem byl v kině na 3D 2krát a jednou na 2d s originalem.
clif- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1188
Bodů : 1213
Reputace : 5
Datum registrace : 07. 05. 11
Věk : 31
Místo : Brno - Nový Lískovec
Já jsem byl k Avatarovi ze začátku hodně skeptický, říkal jsem si, že je to zase přehnané nadšení, pak asi po měsíci těch nekritických reakcí jsem na to ve 3D taky zašel a je fakt, že zážitek to fakt byl, takže jsem se bezprostředně potom přidal k těm, co pěli chválu; s odstupem času to ale trochu opadlo a uvědomil jsem si, že jde opravdu o ten vizuální zážitek, kdežto jiné kvality filmu jsou dost spekulativní. Nedokázal jsem si třeba představit, že by se mi to tak moc líbilo doma na DVD....
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
No, ani LOTR není nějak extra film. Jo, je super, skvělý, přivedl mě k Tolkienovi, ale je hodně (opravdu hodně) filmů, které jsou mnohem lepší. Ono totiž - film s nejvíce efekty nemusí být lepší než film bez efektů (nebo s minimem efektů). Důležité je nejen zpracování, ale i příběh a poslání. To všechno sice LOTR má, ale jeho jediným posláním je "přečtěte si knihu".
Znovu a stále budu doporučovat Fontánu. To je absolutně nejvíc TOP film. A v těsném závěsu za Fontánou je Billy Elliot. To jsou filmy, které se vyplatí vidět. Ano, Avatar, LOTR a ostatní jsou také skvělé, ale určitě ne TOPky. Z těch novějších by se tam asi hodil jen District 9, který je natočen opravdu bravurně.
Hm... to mě inspirovalo k vytvoření pořádného žebříčku .
Znovu a stále budu doporučovat Fontánu. To je absolutně nejvíc TOP film. A v těsném závěsu za Fontánou je Billy Elliot. To jsou filmy, které se vyplatí vidět. Ano, Avatar, LOTR a ostatní jsou také skvělé, ale určitě ne TOPky. Z těch novějších by se tam asi hodil jen District 9, který je natočen opravdu bravurně.
Hm... to mě inspirovalo k vytvoření pořádného žebříčku .
jo tak to já jsem v kině furt.. žebříček bych fakt dohromady nedala, protože se mi líbí spousta filmů a vždycky na nějaký zapomenu.. filmy je vhodné hodnotit s odstupem času, protože pak teprve člověk ocení tu kvalitu.. a fontána je určitě jeden z těch lepších..
na filmech mě rozhodně víc baví příběh než efekty.. ty v dnešní době umí udělat kde kdo když na to dostane rozpočet.. avatara jsem neviděla, nebudu ho tedy odsuzovat, protože to nemám ve zvyku. musím ale říct, že po tom, co jsem viděla klenot Casablanca, každý film se tak trochu odkazuje k ní.. aniž by třeba chtěl.. je to skvost a je tam opravdu vše co má film mít..
když zůstanu u těch modernějších filmů, vybaví se mi requiem for a dream, volver, hable con ella, gone baby gone, dirty pretty things, philadelphia nebo 7 pounds.. ale za hodinu bych zas asi jmenovala jiné
edit: sakra, jen jsem to poslala, tak mi došlo, že tu učitě nemůže chybět 2001: vesmírná odysea.. já jsem to říkala že na něco zapomenu..
na filmech mě rozhodně víc baví příběh než efekty.. ty v dnešní době umí udělat kde kdo když na to dostane rozpočet.. avatara jsem neviděla, nebudu ho tedy odsuzovat, protože to nemám ve zvyku. musím ale říct, že po tom, co jsem viděla klenot Casablanca, každý film se tak trochu odkazuje k ní.. aniž by třeba chtěl.. je to skvost a je tam opravdu vše co má film mít..
když zůstanu u těch modernějších filmů, vybaví se mi requiem for a dream, volver, hable con ella, gone baby gone, dirty pretty things, philadelphia nebo 7 pounds.. ale za hodinu bych zas asi jmenovala jiné
edit: sakra, jen jsem to poslala, tak mi došlo, že tu učitě nemůže chybět 2001: vesmírná odysea.. já jsem to říkala že na něco zapomenu..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
minnie: já si teď ten žebříček dělám tak, že si do excelu dávám jeden film za druhým (filmy beru v mém hodnocení na ČSFD): film, který jsem tam dávala první, jsem šupla na 1. místo a teď už přidávám další před nebo za něj (a mezi ostatní), podle toho, jestli je "lepší nebo horší".
minnie napsal:nevytahuj se na mě, jooo?yossarian napsal:A jinak jednak jses sociofob a druhak bys me musela vzit s sebou abych te vzal na ramena abys neco videla
Se nevytahuju. Bych ti naopak delal rozhlednu, bys mela byt rada. Tsss.
A jinak byl jsem na 3D v imaxu. Byl jsem v IMAXU i na petce (tam to bylo v 3D od te casti co nasedaji na Testraly a leti do Londyna, zbytek byl 2D).
IMAX je uzasny v tom, ze ma 20m vysoke a 25 siroke platno. kdyz mate dobrej flek (4-5 rada od konce, stred rady) tak cele zorne pole je pouze ten film. zadne cerne okraje, nic. proste jen film. to se neda popsat, to se musi zazit.
Tedka byl cely film ve 3D, ale opravdu nevidim duvod proc tomu tak muselo byt. Nebyl duvod. Par scen vyniklo malicko vic, vetsi pocet to spis zabilo, protoze postavy v pozadi meli rozostrene okraje. Ale celkove ok, hlavne tomu nechybelo tolik svetelnosti jako v digital 3D (i kdyz to neni IMAX technologii, je to 3D prevod specialni druh pro imax)
Ale super. Film se mi libil, jen bych ho o 10-15 min natahnul. Opravdu par veci mohl dotahnout, respektive tolik nespechat. Vic je popsano ve spoilerech, dovolil jsem si pouzit dasikuv komentar a svuj tam dopsat cervene
Osobně mi vadily čtyři věci/scény:
- Spoiler:
- - Neville a had - Kdybych nečetl knihu, byl bych zpracováním této dějové linie uchvácen. Na druhou stranu, v knize je to mnohem lepší, kouzlo té scény pramení z toho, že Harry těsně před smrtí řekne Nevillovi, že musí zabít hada, a když pak Harry umře, Neville toho hada zabije i kvůli "vzpomínce na něj" (a taky protože je naštvaný, že i jeho Voldy málem zabil). Ve filmu je tato linie zbytečně natahovaná a Neville pak hada zabije víceméně náhodou a navíc proto, že chrání Rona nebo Hermionu.
V knize je to trochu lepsi i je tam lepe vysvetleno proc Voldyho kouzla na nikoho nefunguji- hary jim dal stejnou ochranu jako Lily jemu. Ale jinak to beru a tolik me nevadilo to jak to bylo ve filmu jako tobe.
- Závěrečný souboj - ten považuju za největší slabinu jinak do té doby výborného a víceméně přesného zpracování knihy. Těšil jsem se na něj asi nejvíc a hodně mě zklamal. Souboj se měl odehrát ve Velké síni, před zraky všech, kdo byli v Bradavicích, a Harry měl Voldymu vysvětlit všechno, co se mezi nimi kdy událo, včetně věcí týkajících se relikvií apod. Tak, jak to bylo podáno, vlastně ani Harry nemá důkaz, že k nějakému souboji vůbec došlo...
Jak psala Koli, souboji prihlizejici stovka divaku to me moc nebralo. Takhle to bylo docela dobry, jen mu hary mohl rict jaky je voldy looser a jak to posral :-)
- To, že si Harry nespraví svou hůlku s fénixovým perem a zlomí bezovou hůlku. Chudáci obě hůlky.
Tohle pokriveni knihy jsem taky nepochopil
- To, že tam nedali jednu z mých nejoblíbenější scén vůbec - to, jak ten učitel-Smrtijed plivne v Havraspárské věži McGonagallové do obličeje a Harry na něj použije kletbu Cruciatus. Na tu jsem se fakt těšil několik let... A nic!
To vis, Hary musel bejt hrdina, uz ze pouziva Imperio je docela silny kafe
Co se mi naopak líbilo:
- Spoiler:
- - Jednoznačně nejlepší scéna - scéna, která byla skutečně lepší než v knize, a to se vším všudy, byl požár v Komnatě nejvyšší potřeby. Naprosto fenomenální. Včetně zničení diadému, které je v knize nic moc.
Ohen je proste udelanej jako v knizce. Sory ale pokud jsis to podle knizky predstavoval nejak jinak, nemas predstavivost. Vzdyt v te knizce je to detailne popsane, jak je ten ohen honi a ma ruzne zvireci hlavy. Zniceni diademu BOD+KOP rozhodne super!
- Celá část u Gringottových. Ať už Hermiona-Belatrix, kletba Imperius, vodopád Zlodějova zhouba, množení předmětů v trezoru... A samozřejmě drak, který byl udělaný naprosto reálně, např. jeho postupné rozkoukávání a rozlétávání na střechách domů. Úžasné. A ještě přitom zvládli pár vtipů (Hermionin-Belatrixin výraz, když uznávala, že udělala chybu, a když drak sežehl toho skřeta, do něhož dával Ron takové naděje).
U Gringottu to nemelo chybu. Taky bylo konecne poradne videt proc je Hagridovi z tech vozejcku blivno
- Velmi mě potěšil taky úplný začátek - Dobbyho náhrobní kámen. Ten nápis "Zde leží Dobby, svobodný skřítek" mi v HP7-1 filmu hrozně chyběl. Tímto si trochu vylepšili mé mínění o tom filmu...
souhlas, to ze to nebylo v minulem dilu byla chybka
- Všechny scény, kde se objevila McGonagallová. Ta má ode mě cenu za nejlepší postavu tohoto filmu (sorry, Snape...) Její (parafrázuju) "Vždycky jsem to zaklínadlo chtěla použít." nebo "Ano, bum! Poraďte se Finniganem, ten má obzvláštní zalíbení v pyrotechnice..." nebo souboj se Snapem byly fakt skvělé.
JOJO
- Snapeova poslední vzpomínka - ta byla hodně dobrá. A i když scény, kdy Snape objeví v Godrikově Dole mrtvou Lily, v knize nejsou, byly fakt úžasné... Alan Rickman je prostě Pan Herec.
Rickman je buuh
- Nádraží King's Cross - výborně natočené, možná taky líp, než je to v knize...
- Souboj Molly a Belly - i když nechápu režisérovu obsesi každého mrtvého zlouna rozmašírovat na poletující kousíčky, líbilo se mi to...
- Útěk rodiny Malfoyů - sice nebyl v knize, tam jen stáli opodál v koutě, bylo to ale perfektně zahrané, všemi třemi herci.
Tohle bylo moc super
- Nevillovo provokování smrtijedů a později jeho "vzpamatování se" - To v knize taky nebylo, ale fakt sranda, obě scény.
Jojo Nevile na konci toho mostu to byla parada
- Vytváření ochranné "kopule" nad hradem bylo majestátní a úžasně natočené, i když v knize ne zcela přítomné...
Kopule mne dostala. hlavne v imaxu-vic normalni prispevek
- Ronovo "Harry mluví ze spaní", když vysvětloval, jak otevřel Tajemnou komnatu. V knize to je, ale ne tak vtipně, tam jen řekne, že si zapamatoval, co Harry řekl medailónku, aby se otevřel...
Tady je jeste druha linie- jak ji rekne "vedela jsi to?" A hermiona tak nejiste "jiste ze jsem to nevedela." Tady mozna trochu ron narazel na to jak od nich v prvni casti zdrhnul a tak si jeste overuje jestli by teda nemel o necem mezi H a R vedet :-)
- Rozhovor Harryho a Seamuse: "Co to je?" - "Nevíme." - "Kde to je?" - "To taky nevíme... Chápu, že toho moc nevíme." - "Spíš vůbec nic..."
- Spoiler:
- V trezoru žádný předmět nepálí a nikdo tudíž neutrpí spáleniny jako v knize. Což je celkem pochopitelné, k ničemu by to nebylo a jen by to ztížilo natáčení...
Ale ve filmu je jak se mazou tremdavou nebo cim po tom co vylezou z jezera
- Ve filmu není vysvětleno, odkud Harry získal střep ze zrcadla, kterým ho vidí Brumbálův bratr, ani to, jak Snape zjistil, kde se zrovna Harry nachází, když mu v lese poslal laň, která ho dovedla k meči...
Proc by se to melo vysvetlovat?
- Od smrti baziliška uplynulo pět let a už je z něj jen kostra... To je celkem nereálné.
Evidentne vis o hnilobnych procesech vic nez ja, proc je to nerealne?
- Vodní sprcha a pusa Rona a Hermiony v Tajemné komnatě - sprcha tam vůbec nemá být a pusa má být na jiném místě a s Harryho "komentářem"...
- Neville miluje Lenku? Že se o tom kniha nezmiňuje... Ale to je detail.
Jses si jistej? Ja myslim ze to tam je
- Harry neotočí Kamenem vzkříšení, jen ho sevře v dlani. To ale fakt nestojí za řeč.
to fakt nestoji
EDIT EDIT EDIT
Avatara jsem videl v IMAXU a to se neda popsat. Avatar je totiz jeden z mala 3D filmu, kde vam to 3D necpou do ksichtu zaberama "hele je to 3D leti ti klada/ledadlo/auto/ostep do obliceje".
Naopak clovek sedna, nasadi brejle a najednou po 30 minutach si uvedomi "vono je to 3D"
videl jsem i 2D v normalnim kine a porad super, pekny, ale ten imax to je proste dechberouci.
yossarian- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 438
Bodů : 470
Reputace : 0
Datum registrace : 06. 10. 09
Věk : 42
K tomu Avatarovi:
Asi jsem náročný divák. Tzn. chci film, co je detailně promakaný, má strašně dobrý příběh a je to sci-fi. A stačí mi to v 720p, až budu mít nový ntb, tak v 1080p. Nechci 3D, protože hologramy nejsou, natož solidní hologramy, resp. já nejsem 4D bytost abych vnímal všechny body 3D, ani mozek by tohle nezvládl. Chci film jako District 9. O rozpočtu videa z dovolené, ale zanechal dojem jako žádný film před tím. Naproti tomu Avatar, Inception a podobné hity? Hmmm…fajn podívaná, ale nedostalo se to ani tak vysoko, aby si to zajistilo pobyt u mě na externím. Kdežto D9 mám v 1080p, které vlastně ani nemůžu přehrát 1:1, protože můj ntb je…starý.
Asi jsem náročný divák. Tzn. chci film, co je detailně promakaný, má strašně dobrý příběh a je to sci-fi. A stačí mi to v 720p, až budu mít nový ntb, tak v 1080p. Nechci 3D, protože hologramy nejsou, natož solidní hologramy, resp. já nejsem 4D bytost abych vnímal všechny body 3D, ani mozek by tohle nezvládl. Chci film jako District 9. O rozpočtu videa z dovolené, ale zanechal dojem jako žádný film před tím. Naproti tomu Avatar, Inception a podobné hity? Hmmm…fajn podívaná, ale nedostalo se to ani tak vysoko, aby si to zajistilo pobyt u mě na externím. Kdežto D9 mám v 1080p, které vlastně ani nemůžu přehrát 1:1, protože můj ntb je…starý.
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
Prosím další povídání o 3D atd. přesuňte do kantýny nebo do jiného (vhodného) tématu. Dík
Strana 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5
Povolení tohoto fóra: