+11
R&omize
vetka.M
Irwain Nornossa
clif
rampage
Mysh
Kolikokoli
NoMouse
minnie
Ďasík
Strix
15 posters
Strana 2 z 3
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
Re: Avatary v našem profilu
Koli: no nevím, i černé díry se časem můžou vypařit...
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Však já vím, proto jsem zvolil tu malou. Velké se vypařují rychleji, malé daleko, daleko pomaleji.
Irwain Nornossa- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno
Jo, mě taky jako první napadla černá díra. A i když možná budu za ignoranta, odkud je ta básnička?Irwain Nornossa napsal:Upřímně, to bylo 1. co mě napadlo.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Potom si (Glum) pomyslel, že je načase vytasit se s něčím drsným a drtivým. Tak tedy zašišlal:
Všechno žere, všechno še v něm žtrácí,
štromy, květy, žvířata i ptáci;
hryže kov i pláty ž ocele,
tvrdý kámen na prach šemele;
měšta rožvalí a krále školí, vyšokánšké hory švrhne do údolí.
Chudák Bilbo sice pochopil, že šišlavý Glum měl na mysli „krále skolí“ a nikoli nějaké školení, ale stejně seděl ve tmě a marně si lámal hlavu, který ze strašných obrů a lidožroutů, o jakých slýchal vyprávět, by dokázal všechny tyhle věci. Měl pocit, že rozluštění tkví někde docela jinde a že by na to měl přijít, jenže na nic nepřicházel. Dostal strach, a to je pro myšlení zhouba.
Glum začal opět vylézat z člunu. Pleskl sebou do vody a pádloval k břehu; Bilbo viděl jeho blížící se oči. Jazyk jako by mu zdřevěněl v ústech, chtěl vykřiknout: „Dopřejte mi ještě čas! Dopřejte mi čas!“ Ale dokázal jenom zapištět: „Čas! Čas!“ Zachránila ho pouhá šťastná náhoda. Poněvadž to bylo samozřejmě správné rozluštění....
Všechno žere, všechno še v něm žtrácí,
štromy, květy, žvířata i ptáci;
hryže kov i pláty ž ocele,
tvrdý kámen na prach šemele;
měšta rožvalí a krále školí, vyšokánšké hory švrhne do údolí.
Chudák Bilbo sice pochopil, že šišlavý Glum měl na mysli „krále skolí“ a nikoli nějaké školení, ale stejně seděl ve tmě a marně si lámal hlavu, který ze strašných obrů a lidožroutů, o jakých slýchal vyprávět, by dokázal všechny tyhle věci. Měl pocit, že rozluštění tkví někde docela jinde a že by na to měl přijít, jenže na nic nepřicházel. Dostal strach, a to je pro myšlení zhouba.
Glum začal opět vylézat z člunu. Pleskl sebou do vody a pádloval k břehu; Bilbo viděl jeho blížící se oči. Jazyk jako by mu zdřevěněl v ústech, chtěl vykřiknout: „Dopřejte mi ještě čas! Dopřejte mi čas!“ Ale dokázal jenom zapištět: „Čas! Čas!“ Zachránila ho pouhá šťastná náhoda. Poněvadž to bylo samozřejmě správné rozluštění....
Ha! Já jsem si to hned myslel, že je to z Hobita. A to jsem ho ani nečetl.
NoMouse- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Věk : 34
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉
Odpověď na tu básničku mi přišla zřejmá okamžitě, avšak, přiznám se, že jsem nevěděl, že je z Hobita. Nicméně, stačilo mi opravdu velmi zběžně (pohled na začátek a pohled na konec) prolítnout Kolikokoli příspěvek, abych zjistil, že to je z knížky, co jsem četl 7×, ta kapitola se jmenovala Hádanky ve tmě, přesně tenhle název Gandalf řekl někdy na začátku Pána prstenů: Společenstvo prstenu. A když se nad tím tak zamyslíme, tak ta kapitola vlastně zachycuje nejzásadnější zvrat.
Anyway, už jako malý dítě jsem na tu hádanku znal odpověď a nechápal jsem, jak Bilbo nemohl… Ale těším se na film.
Anyway, už jako malý dítě jsem na tu hádanku znal odpověď a nechápal jsem, jak Bilbo nemohl… Ale těším se na film.
Pohlaví :
Jo, já taky nechápu, jak je možné, že to Bilbo nevěděl. A věděli byste tuhle? Je taky easy...
Ten, kdož ji vyrobil, nikdy ji nechce.
Ten, kdož ji zaplatil, nepotřebuje ji.
Ten, kdož ji užívá, okem ji nespatřil.
A našel jsem tuhle a tu nevím:
Ač tvar mi dán, sám nejsem nic,
věcí je ve mně na tisíc.
Já nikdy nikde nepobyl,
a vidět všude přec jsem byl.
Pravda i lež jsem zároveň,
stejný i jiný každý den.
Neživý, života otisk sám
nos, oko, jazyk, ucho mám.
Tvarů a rysů všech mám dost,
chybí mi maso, krev a kost.
Tu obléknu se jako král,
tu hadry žebráka bych bral.
Co obr chvíli, hned pak skřet,
jsem kdekdo, nemám však svůj vzhled.
Necítím žal, či radost zas,
rty hýbou se, vsak chybí hlas.
Nezemřu, nebyv narozen.
Tak prosím řekni-co já jsem?
Ten, kdož ji vyrobil, nikdy ji nechce.
Ten, kdož ji zaplatil, nepotřebuje ji.
Ten, kdož ji užívá, okem ji nespatřil.
A našel jsem tuhle a tu nevím:
Ač tvar mi dán, sám nejsem nic,
věcí je ve mně na tisíc.
Já nikdy nikde nepobyl,
a vidět všude přec jsem byl.
Pravda i lež jsem zároveň,
stejný i jiný každý den.
Neživý, života otisk sám
nos, oko, jazyk, ucho mám.
Tvarů a rysů všech mám dost,
chybí mi maso, krev a kost.
Tu obléknu se jako král,
tu hadry žebráka bych bral.
Co obr chvíli, hned pak skřet,
jsem kdekdo, nemám však svůj vzhled.
Necítím žal, či radost zas,
rty hýbou se, vsak chybí hlas.
Nezemřu, nebyv narozen.
Tak prosím řekni-co já jsem?
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
první je opravdu lehká -
odpověď na tu druhou jsem měla někde napůl v mysli, hledala jsem správný tvar pro tu myšlenku, ale nakonec jsem se poddala a vygooglila
- Spoiler:
- rakev
odpověď na tu druhou jsem měla někde napůl v mysli, hledala jsem správný tvar pro tu myšlenku, ale nakonec jsem se poddala a vygooglila
vetka.M- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 143
Bodů : 143
Reputace : 0
Věk : 50
Místo : nedaleko Brno
Ďasík: pěkné, nebudu říkat, co to je, poněvadž to znám, ale moc hezké .
K oku v tváři blankytné se točí
v tváři zelené zas jiné oči.
První oko na to vece:
"Ty mi podobné jsou přece,
jenže oči jsou to nižší
než já - oko v téhle výši.
K oku v tváři blankytné se točí
v tváři zelené zas jiné oči.
První oko na to vece:
"Ty mi podobné jsou přece,
jenže oči jsou to nižší
než já - oko v téhle výši.
taky pěkná...vím vím, neřeknu (malé děti ji znají ...můj malej ji kdysi přinesl ze školky)
vetka.M- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 143
Bodů : 143
Místo : nedaleko Brno
Jo, díky za upřesnění, Koli - já byl línej to hledat přesně a už je to dlouho, co jsem četl Hobita naposledy, tak jsem to trošku zkomolil... Každopádně s potěšením vidím, že jsi se i tak chytnula A Ty se styď, Ďasíku...
Jo, na hádanky jsem fakt nikdy nebyl.
A když nějakou uhodnu, mám z toho radost na rok dopředu.
A když nějakou uhodnu, mám z toho radost na rok dopředu.
Pohlaví :
ta druhá - je to
edit: myslím tu dlouhou od ďasíka..
- Spoiler:
- zrcadlo
edit: myslím tu dlouhou od ďasíka..
minnie- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE
Minnie: Ne úplně, ale jsi maximálně blízko.
Strix: Já jsem četl Hobita tak před osmi, devíti roky, takže už si to moc nevybavuju. Jen vím, že se to čte mnohem líp než Pán prstenů, protože to je pohádka a ne učebnice dějepisu. A strašně už se těším na ty dva filmy, co budou.
Strix: Já jsem četl Hobita tak před osmi, devíti roky, takže už si to moc nevybavuju. Jen vím, že se to čte mnohem líp než Pán prstenů, protože to je pohádka a ne učebnice dějepisu. A strašně už se těším na ty dva filmy, co budou.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
To není omluva - Hádanky ve tmě jsou nejlepší (nezapomenutelná ) kapitola Ad film - jestli dopadne jako Pán prstenů, tak se obávám, že opět klasická hollywoodská fantasy bez špetky Tolkienovy atmosféry...Ďasík napsal:Strix: Já jsem četl Hobita tak před osmi, devíti roky, takže už si to moc nevybavuju.
Pán Prstenů je náhodou skvělý film i když se moc knížce nepodobá. Ovšem LotR je nezfilmovatelný a hádám, že tohle bylo dílo, které opravdu nejvíc vystihlo to, o čem Tolkien psal.
A na Hobita se opravdu nesmírně těším. Martin Freeman je skvělý herec a i trpaslíci vypadají dobře. Radagasta hraje 7. Doktor (Sylvester McCoy). Jediné, co mi opravdu vadí, je, že ta husa z Lostu (Evangeline Lily) bude hrát nějakou elfku.
A draka Šmaka bude "hrát" Benedict Cumberbatch!!! (Sherlock)
A Bofura bude hrát James Nesbitt! (Jekyll)
A na Hobita se opravdu nesmírně těším. Martin Freeman je skvělý herec a i trpaslíci vypadají dobře. Radagasta hraje 7. Doktor (Sylvester McCoy). Jediné, co mi opravdu vadí, je, že ta husa z Lostu (Evangeline Lily) bude hrát nějakou elfku.
A draka Šmaka bude "hrát" Benedict Cumberbatch!!! (Sherlock)
A Bofura bude hrát James Nesbitt! (Jekyll)
Přišel jsem na to?
Nevím, co se stalo, jestli mě osvítil Duch svatý (Google v tom prsty nemá... ), ale odpověď na tu dlouhou se mi zjevila ještě před dočtením, je to...
- Spoiler:
- stín
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Přesně naopak.Irwain Nornossa napsal:Však já vím, proto jsem zvolil tu malou. Velké se vypařují rychleji, malé daleko, daleko pomaleji.
mike2- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 243
Bodů : 246
Datum registrace : 06. 11. 10
Mám blbou paměť, ale jsem si docela jistý, že to bylo takhle. Samozřejmě už ani nevím, kde jsem k tomu přišel. Každopádně, sem se spolehlivým zdrojem, je možné, že jsem přečetl blbost a/nebo si to pamatuju blbě.
Pohlaví :
Správná odpověď je...
- Spoiler:
- odraz v zrcadle
Především to tak musí být už z principu, protože vyzářením části hmoty se z velké černé díry stane menší, takže dost dobře není možné, aby ta menší měla delší životnost než původní velká. Jinak stačí zadat do Googlu "černé díry vypařování" a projít si prvních pár odkazů, např. tady, tady, tady, tady, ...
Je ovšem zvláštní, že se tu všichni předhánějí, kdo je víc znechucen tím, jak seriál není dost geekovský, ale takovéhle chyby si nikdo nevšimne... :-)
Je ovšem zvláštní, že se tu všichni předhánějí, kdo je víc znechucen tím, jak seriál není dost geekovský, ale takovéhle chyby si nikdo nevšimne... :-)
mike2- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 243
Bodů : 246
Datum registrace : 06. 11. 10
Tak teď se sem hodí jedno prastaré kočičí přísloví: Co to sakra meleš, ty vořechu?"mike2 napsal:Především to tak musí být už z principu, protože vyzářením části hmoty se z velké černé díry stane menší, takže dost dobře není možné, aby ta menší měla delší životnost než původní velká. Jinak stačí zadat do Googlu "černé díry vypařování" a projít si prvních pár odkazů, např. tady, tady, tady, tady, ...
Strana 2 z 3 • 1, 2, 3
Strana 2 z 3
Povolení tohoto fóra: