Big Bang Theory
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jak si stojí ČR ve světě

+4
Kolikokoli
minnie
crazinka
R&omize
8 posters

Goto down

Jak si stojí ČR ve světě Empty Jak si stojí ČR ve světě

Příspěvek  R&omize Thu 21 Oct 2010, 11:48

Pokračování tohoto OT. Kolikokoli

GG je IMHO jeden z mých nejoblíbenějších seriálů i právě proto, že prokládá humor inteligentními dialogy, z kterých je vidět, že jak autoři, tak postavy mají za sebou prestižní americké univerzity a tedy i vědí, že něco za velkou louží skutečně je. Zmíněný díl jsem viděl a byl jsem velice spokojený, když mi došlo, že se autoři snaží diváky i vzdělávat... study
R&omize
R&omize

Znamení : Váhy Tygr
Pohlaví : Male
Počet příspěvků : 1019
Bodů : 1044
Reputace : 3
Datum registrace : 20. 05. 10
Věk : 38
Místo : Přerov/Olomouc

http://www.herbalifepodnikatelskaprilezitost.cz/

Návrat nahoru Goto down

Jak si stojí ČR ve světě Empty Re: Jak si stojí ČR ve světě

Příspěvek  crazinka Thu 21 Oct 2010, 11:54

Dremoran napsal:
R&omize napsal:Mluví o Československua a kolem 50% z toho mála Amíků, co ví, že nějaký stát v srdci Evropy existuje, nemá ponětí, že už přes 17 let nejde o Československo... Idea

Jenže nemluví o současné ČR, říká:
Sheldon: „V každém případě byla místní kuchyně trochu více založená na párcích, než jsem byl zvyklý, a výsledkem byl vnitřní blitzkrieg, v němž dolní část mého tlustého střeva hrála roli Československa.“
Naráží tedy očividně na začátek 2. světové války (bliztkrieg = blesková válka), kdy existovala ještě Československá Republika.
Jinak v americké popkultuře je zmínek o Česku celkem dost, jen mějte na paměti, že zatímco pád SSSR a Východního bloku byla velká událost (asi největší od války ve Vietnamu), rozdělení Československa v roce 1993 je prostě pro Američany zcela minoritní záležitostí.
Viz. http://firefly.sff.cz/sekce/cesi/index.htm
Btw, tohle tam není, ale pamatuji si že v Gillmore Girl's byl následující dialog.
"Objednávám si svatební šaty přes internet z Prahy ... Věděla si, že Československo se rozdělilo na dvě země?"
ale samozřejmě vede:
Emily: "Nejhorší byl řidič, co mě vezl. Znáš pražské taxikáře? Ten chlap by okradl i je."

Jinak tahle epizoda byla vskutku nejlepší za velmi, velmi dlouhou dobu Smile ... IMHO

jaj já se tak těšila, že ty GG zmínim =)) jop zmínek o praze a čr se celkem pár dá najít (ačkoli nevim jestli ta s taxikáři z GG je zrovna to nejlepší ...byť bohužel zjevně pravdivá =))) jinak tenhle díl byl fajn a Amy mi zas až tak nevadí, ale je pravda, že spousta vtipů se tím utopí ...

crazinka

Počet příspěvků : 1
Bodů : 1
Reputace : 0
Datum registrace : 07. 10. 09

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  minnie Thu 21 Oct 2010, 13:52

Dremoran napsal:
R&omize napsal:Mluví o Československua a kolem 50% z toho mála Amíků, co ví, že nějaký stát v srdci Evropy existuje, nemá ponětí, že už přes 17 let nejde o Československo... Idea

Jenže nemluví o současné ČR, říká:
Sheldon: „V každém případě byla místní kuchyně trochu více založená na párcích, než jsem byl zvyklý, a výsledkem byl vnitřní blitzkrieg, v němž dolní část mého tlustého střeva hrála roli Československa.“
Naráží tedy očividně na začátek 2. světové války (bliztkrieg = blesková válka), kdy existovala ještě Československá Republika.
Jinak v americké popkultuře je zmínek o Česku celkem dost, jen mějte na paměti, že zatímco pád SSSR a Východního bloku byla velká událost (asi největší od války ve Vietnamu), rozdělení Československa v roce 1993 je prostě pro Američany zcela minoritní záležitostí.
Viz. http://firefly.sff.cz/sekce/cesi/index.htm
Btw, tohle tam není, ale pamatuji si že v Gillmore Girl's byl následující dialog.
"Objednávám si svatební šaty přes internet z Prahy ... Věděla si, že Československo se rozdělilo na dvě země?"
ale samozřejmě vede:
Emily: "Nejhorší byl řidič, co mě vezl. Znáš pražské taxikáře? Ten chlap by okradl i je."

Jinak tahle epizoda byla vskutku nejlepší za velmi, velmi dlouhou dobu Smile ... IMHO

jsem si skoro jistá, že v TBBT se o česku (československu) mluví ještě jednou.. ale za boha si nemůžu vzpomenout kde.. a můj domácí archiv tu nemám Sad
minnie
minnie

Znamení : Panna Drak
Pohlaví : Female
Počet příspěvků : 1443
Bodů : 1512
Reputace : 23
Datum registrace : 08. 10. 10
Věk : 36
Místo : Leuven, BE

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Kolikokoli Sun 05 Jun 2011, 12:31

Jo, i v Trpaslíku je zmínka o nás:
LISTER: (Vyskakuje z fotky - z minulosti) Šlohnul jsem mu aktovku! (Hitlerovi)
Položí ji na stůl a otevře. Nejprve vytáhne pár pout uvázaných k růžové mašli, následuje sendvič - Hitlerův oběd. Odklopí vrchní část.
LISTER: S chlebíčkem a salátem. (Vytahuje knihu) A jeho deník!
KRYTON: Chviličku, přepnu na překladatelský režim. (Bere knihu a čte): "Nesmím zapomenout: vypnout plyn, zaplatit účty, napadnout Československo." Very Happy Very Happy

A moje oblíbená: "Opatrně. Ta spojnice je stabilní asi jako italský taxikář, který musí jet za farářem ve škodovce." Very Happy Very Happy Very Happy
Kolikokoli
Kolikokoli

Znamení : Panna Kůň
Počet příspěvků : 4810
Bodů : 5017
Reputace : 36
Datum registrace : 06. 10. 09
Věk : 34
Místo : Brno/Újezd u Kunštátu

http://kimlinna.wordpress.com/

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Sun 05 Jun 2011, 12:39

A v Sherlockovi měl jeden z dosavadních tří dílů "tak trochu český nádech"... Smile
NoMouse
NoMouse

Znamení : Štír Kůň
Počet příspěvků : 2539
Bodů : 2592
Reputace : 27
Datum registrace : 29. 09. 09
Místo : B ▏R ▍N ▋O ▉

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Sun 05 Jun 2011, 12:45

Jj, na Sherlocka si vzpomínám. poslední díl, psací potřeby vyrobené u nás. Smile
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Znamení : Střelec Drak
Počet příspěvků : 1795
Bodů : 1823
Reputace : 6
Datum registrace : 23. 04. 11
Věk : 35
Místo : Brno

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  mike2 Sun 05 Jun 2011, 13:02

Dremoran napsal:Naráží tedy očividně na začátek 2. světové války (bliztkrieg = blesková válka), kdy existovala ještě Československá Republika.
Stejně je to ale historický nesmysl. Okupace 15. března 1939 byla oficiálně posvěcena orgány našeho státu a de iure ani de facto se o žádnou válku nejednalo (navíc by se dalo diskutovat i o tom, jestli v tu chvíli vůbec ještě nějaké Československo existovalo). O blitzkriegu se dá mluvit až v souvislosti s Polskem a obsazováním západní Evropy - a tehdy už Československá republika dávno neexistovala. Je přinejmenším zvláštní, že se Sheldon, obykle až hnidopišsky lpící na detailech, dopustil takové nepřesnosti.
mike2
mike2

Znamení : Býk Tygr
Počet příspěvků : 243
Bodů : 246
Reputace : 0
Datum registrace : 06. 11. 10
Věk : 50

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Sun 05 Jun 2011, 13:20

Njn, tak ani Sheldon není dokonalý, asi máme další chybu.
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Ďasík Sun 05 Jun 2011, 13:36

Podle mě to řešíte. Sheldon je Američan - a jako správný Američan o Evropě vůbec nic neví... Co je více šokující - a co se objevuje v hodně seriálech - je, že vědí, kde je Praha. Penny má v Praze natáčet film, Phoebe z Přátel nějakou dobu v Praze dokonce bydlela...
Ďasík
Ďasík
Admin

Znamení : Beran Krysa
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Sun 05 Jun 2011, 13:49

To ještě neznamená, že vědí, kde ta Praha je... Laughing
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Sun 05 Jun 2011, 14:10

Taky si říkám. Very Happy To ví jen o její existenci. Very Happy Třeba by jí umístili někam doprostřed Ruska. Very Happy
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  minnie Sun 05 Jun 2011, 14:16

praha je ve světě hodně známá.. to vím z vlastní zkušenosti..
netroufám si trvdit, že by ti lidi trefili na mapě, kde se praha asi nechází, ale běžně toho o ní vědí dost..
minnie
minnie

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Sun 05 Jun 2011, 14:17

Tak to je docela překvapující. Fakt bych to nečekal.
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  minnie Sun 05 Jun 2011, 14:35

nevím co je na tom tak překvapujícího? cizinci běžně znají osobnosti nebo různé stavby, události, zkazky.. ano, i američané.. jasně, já běžně komunikuju s těma "vzdělanějšíma", zcestovalýma, co mají přehled (obecně řečeno). a není to jenom praha samozřejmě.. ale česko jako celek pořád spousta cizinců má jako československo..
myslím, že američanům dost vyhovuje ta evropská integrace, protože pro ně jsme prostě evropa.. v tom lepším případě Very Happy (v tom extrémním mají region EMEA - Europe, Middle East, Afrika) ale přiznejme si to, my taky bereme severní ameriku prostě jako usa a kanadu, málokdo dokáže rozlišit minnesotu a iowu.. (in general, nechytejte mě za slovo Very Happy)
navíc i pro "západoevropské" kolegy jsme východní evropa.. pojem střední evropa si podle mě vymysleli středoevropané, protože je uráží být východní.. ale když to takhle vysvětlujete belgičanům nebo anglánům, tak to moc neberou Smile
minnie
minnie

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Sun 05 Jun 2011, 15:04

Já nevím, jsme takoví malí, Praha je malá, pár lidí tam… Oproti jiným městům, samozřejmě.
Tak ve státech USA se taky nevyznám, ale vím, že se dělí do zhruba 50 států…tojo. A díky četbě Kinga mi je třeba Maine trochu bližší. Very Happy
Osobně mi nevadí být východní. Ale to je moje averze k západu, jako světové straně, k západu Čech, k západu slunce. S tím „západem“ to nemá vůbec nic společného. Very Happy
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  NoMouse Sun 05 Jun 2011, 15:33

minnie napsal:navíc i pro "západoevropské" kolegy jsme východní evropa.. pojem střední evropa si podle mě vymysleli středoevropané, protože je uráží být východní.. ale když to takhle vysvětlujete belgičanům nebo anglánům, tak to moc neberou Smile
Podle mě jsme pro ně východní proto, že jsme byli součástí východního bloku. Takže to berou spíš takto politicky než geograficky... Zvláštní je, že o Rakousku se jako o východní Evropě nemluví, přitom leží pod námi...
edit: Irwain: a zrovna to Rakousko je na počet obyvatel menší než my, rozlohou pak o kousek větší. Zas tak malí nejsme. Wink
NoMouse
NoMouse

Návrat nahoru Goto down

Jak si stojí ČR ve světě Empty Jak si stojí ČR ve světě

Příspěvek  Ďasík Sun 05 Jun 2011, 15:38

Irwain Nornossa napsal:Tak ve státech USA se taky nevyznám, ale vím, že se dělí do zhruba 50 států…tojo. A díky četbě Kinga mi je třeba Maine trochu bližší. Very Happy
Že jo? Jakmile začneš číst Kinga (a já od něj přečetl větší půlku jeho díla), tak ti přijde, jako bys v Maine odjakživa bydlel. Very Happy A taky jako bys prožil 60. léta v USA. Právě díky Kingovi jsem se začal o USA hodně zajímat, nádherně totiž popisuje dobu Dětí květin, vlády Nixona, Vietnamské války apod. Co se ale států USA týče, myslím, že takových 45 bych vyjmenoval určitě a většinu i ukázal na mapě...
Irwain Nornossa napsal:Osobně mi nevadí být východní. Ale to je moje averze k západu, jako světové straně, k západu Čech, k západu slunce. S tím „západem“ to nemá vůbec nic společného. Very Happy
Co ti vadí na západech slunce??? Vždyť jsou nádherné. Very Happy
Ďasík
Ďasík
Admin

Znamení : Beran Krysa
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Thu 09 Jun 2011, 18:24

Ééééh, nějak se to sem nepřesunulo celé… Sad Kdo to přesouval? (V pohodě, jen se ptám.)
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Kolikokoli Thu 09 Jun 2011, 18:50

Je to tu v rámci možností celé, ale příspěvky se nedají dělit, a někteří psali o deseti věcech v jednom příspěvku.. tak musíte hledat a aspoň si budete pamatovat, že ultraspamovat se nemá Twisted Evil
Kolikokoli
Kolikokoli

Návrat nahoru Goto down

Jak si stojí ČR ve světě Empty :D

Příspěvek  R&omize Thu 09 Jun 2011, 19:00

Tak už jsem "založil" své druhé vlákno... Very Happy Komu ale poděkovat (mersi) nevím, s takovou asi Koli... What a Face
R&omize
R&omize

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Kolikokoli Thu 09 Jun 2011, 19:28

Mersni mě Very Happy
Kolikokoli
Kolikokoli

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Thu 09 Jun 2011, 23:05

No, mně šlo jen o to, že jsem tam pak vysvětloval svou averzi k západu. Very Happy
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down

Jak si stojí ČR ve světě Empty Co?

Příspěvek  R&omize Fri 10 Jun 2011, 07:47

Teď nechápu, jsi nějaký velvyslanec nebo co má společného tvá averze s tím, "Jak si stojí ČR ve světě"... Takže je správně, že to tady není, bylo by to totiž OT i tady... Twisted Evil Very Happy
R&omize
R&omize

Návrat nahoru Goto down

Příspěvek  Irwain Nornossa Fri 10 Jun 2011, 13:46

Jde mi o to, že to teď vypadá, jako že jsem neodpověděl. Jenže já odpovídám, narozdíl od ostatních lidí (myšleno na jinou množinu, než na lidi tady na fóru). Já reaguju, dávám o sobě vědět, když někdo napíše, odpovim. Spoustu lidí tuhle ctnost nemá, a docela mě s tím štvou. Takže nechci vypadat jak další z nich.
Irwain Nornossa
Irwain Nornossa

Návrat nahoru Goto down