Kantýna (všeobecný pokec) I
+27
lockka
ondrej263
bodomkes
Irwain Nornossa
Dr.Snak
karlos89
terminal
Zireael
g.hofstadter
tx
KilianD
cubehash
MartyCZ
Shopingjs
R&omize
Geser
Unown
DrNicholasRush
NoMouse
yossarian
baal666
Raistlin
TedTonks
bobosus
minnie
Ďasík
Kolikokoli
31 posters
Strana 27 z 40
Strana 27 z 40 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Re: Kantýna (všeobecný pokec) I
to Kolikokoli: všichni lžou
g.hofstadter- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 120
Bodů : 125
Reputace : 3
Datum registrace : 21. 02. 11
Věk : 34
Místo : Česko (zatím)
Pravda o zahadnem zmizeni Chilskeho pera: http://www.stream.cz/video/578532-jak-to-bylo-s-perem-klause-doopravdy
tx- Počet příspěvků : 316
Bodů : 338
Reputace : 0
Datum registrace : 23. 10. 10
Dotaz: vyzná se tu někdo v lineárním programování (plánování výroby)? Máme tu na bytě matematický problém a nikdo s tím nemůže hnout .
No, sice nevím, co si pod tím představit, ale jsem matematik, tak to sem hoď a uvidím...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 2323
Bodů : 2424
Reputace : 28
Datum registrace : 29. 09. 09
Věk : 40
Místo : Opava, Český Těšín
Díky, vůbec si s tím nevíme rady :/. (Ale matice jsem spočítala )
Má se tam dělat nějaká tabulka atd., ale vůbec nechápu, jak k tomu přišli... :/
Kolikokolina matematicka bomba umlcela cele forum :-)
yossarian- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 438
Bodů : 470
Datum registrace : 06. 10. 09
Věk : 42
I tak se to dá říct... Přemýšlel jsem nad tím, ale žádné řešení mě nenapadá, jen bych do toho nějak napasoval derivace, ty se používají při hledání maxim a minim funkcí.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
Rozumím tomu dobře, že tržby z ha jsou ve všech případech nižší než náklady?!!!Kolikokoli napsal:Díky, vůbec si s tím nevíme rady :/. (Ale matice jsem spočítala )
Neměly by ty tržby být vztaženy na tunu?
edit: za tohoto předpokladu je IMHO správným řešením: 20 ha brambor (víc ani nemůže kvůli hnoji a má na nich největší zisk i tržby na ha), 100 ha řepky (víc nemůže kvůli podmínce na obilniny a opět je na ní největší zisk i tržby ze zbylých) a 80 ha pšenice (stejný důvod jako u předchozích).
- celkem použito hnoje: 600 t
- celkem využito PD: 880
- celkové tržby: 3 831 000 Kč
- zisk: 1 946 000 Kč
Jo, takhle jsem nad tím "selským rozumem" taky uvažoval, i když tuny za hektary jsem si nedosadil, jen mi to bylo divné. Ale je třeba najít "matematický" postup... Každopádně kdyby to zadání bylo správně, tak se naopak ty brambory moc nevyplatí...
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
No, z brambor máš za toho mého předpokladu zisk(tržby) 30(60) tis./ha, z řepky 8,5(15,75) tis./ha, z pšenice 6,2(13,2) tis./ha a z ječmene 6,1(12,6) tis./ha.Ďasík napsal:Jo, takhle jsem nad tím "selským rozumem" taky uvažoval, i když tuny za hektary jsem si nedosadil, jen mi to bylo divné. Ale je třeba najít "matematický" postup... Každopádně kdyby to zadání bylo správně, tak se naopak ty brambory moc nevyplatí...
Pokud bychom se zabývali ziskem(tržbami) na jeden PD, tak brambory 2,5(5) tis./PD, řepka 2,125(3,9375) tis./PD, pšenice 2,07(4.4) tis./PD, ječmen 3,05(6,3) tis./PD.
Základem je, že jsme především limitováni hektary, proto je dobré zkusit maximalizovat zisk přes hektary. To jsem udělal a jediné aktivní omezení byl hnůj a rozloha obilnin. V okamžiku, kdy by do omezení vstoupily ještě pracovní dny, bylo by potřeba, je zohlednit. V tomto případě to však potřeba není, proto je to zbytečné a navíc je nutné splnit podmínku minimálních tržeb, proto musíš využívat plodiny s co největšími tržbami z jednoho hektaru a i tak se přes těch 3,8 milionu dostaneš jen tak tak. Proto je zbytečné pro tento příklad vymýšlet nějaké matematické zdůvodnění. Že to je správně, je jasné na první pohled. Pokud by chtěli nějakou "vyšší" matematiku, mají to zadat tak, aby jednak nebyly v zadání chyby a druhak jí bylo potřeba použít
edit: A kdyby to zadání bylo správně, tak prostě nemáš šanci dosáhnout těch požadovaných minimálních tržeb
Díky za pomoc, kluci , ale ono se to právě musí zohlednit všecko...
Ten základní vzorec vypadá takto: http://www.mti.tul.cz/files/oa/linprog/uloha_lp.htm. Jenže nevíme, co tam za to dosadit.. a já nematematik už vůbec ne .
Ten základní vzorec vypadá takto: http://www.mti.tul.cz/files/oa/linprog/uloha_lp.htm. Jenže nevíme, co tam za to dosadit.. a já nematematik už vůbec ne .
Problém je, že ty v tomto případě v zásadě neřešíš rovnice, ale nerovnice a třeba právě ty PD i za předpokladu maximální možné náročnosti práce ti nezpůsobí aktivní omezení, takže je nemusíš zohledňovat. Takže jediná aktivní omezení jsou hnůj (ale ten se vztahuje jen na brambory), minimální plocha obilnin a celková rozloha. No a protože tebe zajímají celkové tržby (a zisky), tak prostě musíš maximálně využít plodiny, které mají nejvyšší tržby (a zisk) z hektaru.Kolikokoli napsal:Díky za pomoc, kluci , ale ono se to právě musí zohlednit všecko...
když ono je to děsně složité . Ale už jsem přišla na některé to omezení...
Maximální zisk: z = 2200*x1 + 2100*x2 + 3000*x3 + 4500*x4
Omezení:
1. (pracovní dny): 6*x1 + 6*x2 + 20*x3 + 3,5*x4
2. (náklady): 7*x1 + 6,5*x2 + 30*x3 + 7,25*x4
3. (hnůj): 30*x3 =< 600
Tím by šlo spočítat, kolik je brambor. Takže x3 =< 20. A dál nevím...
Ještě tam musí být nějak to omezení plochy (200 ha).
Omezení:
Tím by šlo spočítat, kolik je brambor. Takže x3 =< 20. A dál nevím...
Ještě tam musí být nějak to omezení plochy (200 ha).
Ty PD jsou na hektar, tedy:Kolikokoli napsal:když ono je to děsně složité . Ale už jsem přišla na některé to omezení...
Omezení:
Tím by šlo spočítat, kolik je brambor. Takže x3 = 20. A dál nevím...
Ještě tam musí být nějak to omezení plochy (200 ha)
PD: 3*p + 2*j + 12*b + 4*ř <= 900
Hnůj: 30*b <= 600
náklady mě v zásadě nezajímají, zajímají mě zisky (ty mám maximalizovat), tedy:
zisk = p*(6*2,2 - 7) + j*(6*2,1 - 6,5) + b*(20*3 - 30) + ř*(3,5*4,5 - 7,25)
Ještě tu mám podmínku tržeb:
Tržby: p*6*2,2 + j*6*2,1 + b*20*3 + ř*3,5*4,5 >= 3800
a ještě minimální plocha obilovin, tedy
p + j >= 80
A omezením je i celková plocha, tedy:
p + j + b + ř <= 200
p, j, b a ř je plocha v ha osázená jednotlivými plodinami. A alespoň u jedné nerovnosti nastane rovnost!
Ale pořád vycházím z důležitého předpokladu, že tržby jsou za tunu a nikoliv za hektar, jak je uvedeno v té tabulce.
Na druhou stranu předpokládám, že je v té tabulce správně uvedený počet pracovních dní u jednotlivých plodin na hektar plochy.
Aha, no, tak jsem se byla znovu podívat na to originální zadání a ano, jsou to tržby za tuny... , ale jinak je vše v tabulce správně..
Zkusím se tedy na to mrknout
Zkusím se tedy na to mrknout
Jinak si myslím, že obecně by se to mělo dát řešit přes Lagrangián, viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1zan%C3%BD_extr%C3%A9m, ale budu se muset podívat do sešitů, jestli ho lze použít na tohle
Jaj, tak to už vůbec nevím, co je . On je stejně důležitý ten postup (ta optimalizace výroby). A tady tohle mně vyšlo (maximální zisk) 1 948 000, což je blbě, jelikož v té podmínce je, že chce vydělat minimálně 3 800 000...
Chce mít TRŽBY 3 800 000, zisk je něco jiného: zisk = tržby - nákladyKolikokoli napsal:Jaj, tak to už vůbec nevím, co je . On je stejně důležitý ten postup (ta optimalizace výroby). A tady tohle mně vyšlo (maximální zisk) 1 948 000, což je blbě, jelikož v té podmínce je, že chce vydělat minimálně 3 800 000...
A ještě se podívej, jestli ten zisk nemá být 1 946 000
Aaa... no jasně . Díky! Moc děkuji za pomoc, s tím postupem to už nějak zvládneme . To víš, moje matematické znalosti končí na střední škole počítáním jednoduchých logaritmických funkcí .
Dám vědět, jak to dopadlo .
Ještě jednou dík!
Edit:
Dám vědět, jak to dopadlo .
Ještě jednou dík!
Edit:
- k novému dílu Doctora:
- TO BYLA SÍLA
Dneska jsem si četl na ČSFD o Hobitovi a dozvěděl jsem se zajímavé věci o tom, o čem ty dva filmy budou.
- Spoiler:
- První díl bude podle Hobita, prostě příběh Bilba Pytlíka, jak ho známe, ale druhý díl bude temnější (takový prolog k Pánu prstenů) a bude zobrazovat to, co v době Bilbova příběhu dělali Aragorn, Gandalf atd. Bude hlavně podle dodatků k Pánu prstenů, Silmarillionu a Nedokončených příběhů.
Ďasík- Admin
- Znamení :
Pohlaví :
- k hobitovi:
- Ano, to vím. Oni tam chtějí nacpat i některé ty pasáže ze Silmarillionu, protože Chris (Tolkienův syn) řekl, že práva k zfilmování Silmarillionu nikdy neprodá. Ani se mu nedivím. Ovšem, co se týče "výtažku" ze Silmarillionu, který by se tam měl objevit, tak předpokládám, že bude poslední kapitola O prstenech moci a třetím věku, která vypráví o vzniku Prstenů a vzestupu moci Temného pána. A také by se tam měly objevit kapitoly z Nedokončených příběhů - Příběh Galadriel a Celeborna (proč a jak se usídlili v Lothlórienu a co dělali předtím) a Honba za prstenem (O Černých jezdcích, o Gandalfově vztahu ke Kraji a proč měl o Kraj později zájem i Saruman).
"Byl Eru. Jediný, který se v Ardě nazývá Ilúvatar..."
Zde dokonce k přečtení celý Silmarillion http://eldar.cz/myf/txt/tolkien_-_silmarillion(cz).html
Tohle video je speciálně pro fanoušky Doctora Who. Musím uznat, že nápad spojit DW s Family guyem je geniální. Navíc intro, kde se objeví narážky na téměř všechny důležité sci-fi seriály je parádní. A navíc Celery boy
https://www.youtube.com/watch?v=OjZl9AqCrPg
Dodíval se už někdo na dnešního Doctora? Já potřebuju s někým sdílet zážitek!!!
Jo, konečně jsem ho viděl celý. Bohužel jsem zaspal začátek, tak jsem musel čekat, než ho někdo hodí ke stáhnutí.
Teď mě omluvte, musím se jít kouknout na video z přistání Apolla 11.
Teď mě omluvte, musím se jít kouknout na video z přistání Apolla 11.
MartyCZ- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1151
Bodů : 1211
Reputace : 21
Datum registrace : 28. 11. 10
Věk : 33
. Jako, podle mě to byl naprosto FAMÓZNÍ díl. Tolik otázek! A tak málo odpovědí! Ten konec... to byla síla! Jenny nebo někdo jiný z minulosti?
- a co když to je...:
- ...MASTER???
- Doctor Who 602:
- Těžko říct, ale podle mě měla Jenny přece taťku ráda. To, že jí nechal na té planetě nebyla jeho chyba, myslel si, že je mrtvá. Master je taky ošidný, když tedy skončil zase v Časové válce, kde ho čekal osud stejný jako zbytku Gallifrey. Jestli se z toho nějak vykroutil, tak by jeho tělo pokračovalo v umírání jako v End of Time, takže ta možnost by tu byla. Pak samozřejmě to může být výsledek Amyina (ne)těhotenství a toho, že její dítě teď bude mít časovou hlavu kvůli tomu, co mu Silence mohli provést v té jejich TARDIS nebo co to je.
BTW.: Když už jsi mě donutila kouknout do End of Time. Rassilon říká, že Konečná sankce, to čím chtěli ukončit časovou válku, než ji Doktor ukončil po svém, způsobí praskliny (v originále jako "rupture"), které přivodí konec času. Náhoda?
MartyCZ- Znamení :
Pohlaví :
Počet příspěvků : 1151
Bodů : 1211
Reputace : 21
Datum registrace : 28. 11. 10
Věk : 33
Strana 27 z 40 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Similar topics
» Kantýna (všeobecný pokec)
» Kaley Cuoco (Penny) v Charmed
» S04E11 - The Justice League Recombination [TITULKY]